Tämä mies on joukkorahoituksen outo lintu

10.10.2013 00:01

Zach Braffin ja Veronica Marsin joukkorahoitusten jälkeen Kickstarteriin saapui toistaiseksi nimekkäin joukkorahoitusta hakenut elokuvaohjaaja, Spike Lee. Leen rahoituskampanja oli kömpelö, mutta se tuotti tavoitteensa verran rahaa – ennätyksellisen isoilla lahjoitusmäärillä.

Spike Lee: The Newest Hottest Spike Lee Joint

Tavoite: 937 500 €

Tuotto: 1 064 183 €

Rahoittajia: 6 421

Kesällä 2013 rahoitusta hakeneen Leen tuleva elokuva tunnettiin vain nimellä The Newest Hottest Spike Lee Joint. Sen jälkeen nimeksi on paljastettu Da Blood of Jesus.

Kampanjasivuilla Lee kertoi kyseessä olevan elokuva hahmoista, jotka ovat ”koukussa vereen”. Ohjaaja kuitenkin täsmensi, ettei elokuva kerro vampyyreista.

Salamyhkäisyyttä Lee perusteli genrellä. Kyseessä on trilleri, eikä trillereistä ole hyvä tietää liikaa ennen katsomista.

Joukkorahoituksen asiantuntijat korostavat usein, kuinka projektista täytyy kertoa rahoitusta hakiessa tarkasti. Lee ei niin tehnyt, vaan vetosi ensisijaisesti maineeseensa. Ajatus oli, että rahoittajat haluavat nimenomaan nähdä omaperäisen menestysohjaaja Spike Leen uuden elokuvan, yksityiskohdista viis.

Leen yritykset faniensa aktivoimiseksi olivat kömpelöitä. Harhailevan videon lopuksi tämä pyytää faneja kertomaan kommenteissa suosikkinsa Leen elokuvista. On syytä olettaa, ettei Lee näitä kommentteja lukenut. Keskusteluun osallistuminen on tärkeää, jos yrittää onnistua sosiaalisen median hyödyntämisessä.

Zach Braffin lailla Lee sai syytöksiä Kickstarterin väärinkäytöstä. Kriitikoiden mukaan Leellä pitäisi olla omaa rahaa elokuvan tuottamiseen. Kampanjasivun videolla Lee muistutti, kuinka hän on uransa aikana rahoittanut monta elokuvaansa itse, kuten viimeisimmän elokuvansa Red Hook Summer (2012). Leen muiden viimevuotisten elokuvien lailla elokuva ei menestynyt hyvin, ja se sai kehnot arviot.

Syytöksiin indie-elokuvantekijöiden rahojen viemisestä Lee vastasi kertomalla, kuinka hän on lahjoittanut yli 200 000 euroa opiskelijoiden elokuvaprojekteihin. Lee on elokuvan professori New Yorkin yliopistolla.

Videolla Lee kertoi myös vaikeasta rahoitustapauksesta uransa varrella. Malcolm X:n (1992) budjetti loppui kesken kuvausten. Lee pienensi omaa palkkiotaan, jonka jälkeen hän otti yhteyttä Yhdysvaltojen vaikutusvaltaisimpiin tummaihoisiin julkisuuden henkilöihin. Muiden muassa Oprah Winfrey, Michael Jordan ja Bill Cosby antoivat rahaa elokuvan tekemiseen.

Kiinnostavin seikka Spike Leen rahoituksessa on rahoittajien pieni määrä, 6 400. 2,3 miljoonaa euroa kerännyttä Braffin elokuvaa rahoitti yli 46 000 ihmistä, 4,3 miljoonaa kerännyttä Veronica Marsia yli 91 000.

Veronica Mars -fanisivu Mars Investigations teki tilastoja suosituimpien elokuvajoukkorahoituksien rahoitussummista. Veronica Marsia ja Braffin elokuvaa tuettiin keskimäärin 40–50 eurolla. Leen elokuvan kohdalla keskiarvo oli 160 euroa.

Leen elokuvan rahoituksesta 42,6 prosenttia, yli 400 000 euroa, tuli tahoilta, jotka pysyttelivät nimettöminä. Nämä tahot muodostivat kuitenkin vain 8,6 prosenttia kaikista lahjoittajista.

Toiseksi suurin osa rahasta koostui yli 7 000 euron rahoituksista, jotka olivat 26,1 prosenttia kokonaisuudesta. (Tämä selittyy sillä, että Leellä oli paljon enemmän isoja rahoitusvaihtoehtoja. 29 ihmistä osti paketin, jossa pääsee Leen seuraan katsomaan New York Knicksin ottelua Leen aitiopaikoilta.)

Pienimmät lahjoitukset muodostivat vain prosentteja kokonaissummasta. Veronica Marsin ja Zach Braffin elokuvan kohdalla asia oli toisin päin.

Veronica Marsin kohdalla suurin osa rahoituksesta tuli 70–370 euron lahjoituksista (36 %), kuin myös Braffin kohdalla (40 %). Yli 7 000 euron lahjoitukset muodostivat Marsin rahoituksesta 0,2 prosenttia, Braffin rahoituksesta 0,6 prosenttia.

Leen kohdalla 70–370 euron lahjoitukset muodostivat rahoituksesta vain 6,7 prosenttia.

Suurimman osan Spike Leen elokuvasta siis rahoitti ihmiset, jotka antoivat paljon rahaa ja pysyivät nimettöminä.

Ehkä Lee sai mukaan julkkistuttaviaan, kuten Malcolm X:n kohdalla?

Mikael Helenius

Lisää luettavaa