Tänään Teemalla: Vietä leffailta klassikon parissa – Ehkä maailman paras elokuva omassa lajissaan, ja näin ajattelevat sekä kriitikot että tavalliset katsojat

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1968 valmistunut Huuliharppukostaja.

Sergio Leone tunnetaan spagettiwesterneistä ja etenkin niin sanotusta dollaritrilogiasta, johon kuuluvat Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat.

Niiden jälkeen ilmestynyt Huuliharppukostaja on kuitenkin monien mielestä vielä upeampi saavutus. Se on majesteettisen hitaasti etenevä lännenelokuva, jossa Ennio Morriconen upealla musiikilla on entistä isompi merkitys.

Elokuvan keskushahmo on Charles Bronsonin esittämä päähenkilö, jolla ei ole nimeä. Häntä käytetään nimitystä Harmonica, sillä hän kantaa mukanaan huuliharppua.

Harmonica saapuu junalla kaupunkiin tapaamaan Henry Fondan esittämää Frank-nimistä miestä. Frank on häikäilemätön murhaaja, joka elokuvan alkupuolella surmaa rauhallista elämää viettävän McBainin perheen. Harmonican yhteys Frankiin ei heti selviä, mutta hänellä on kalavelkoja selvästi maksettavana.

Huuliharppukostaja kuuluu elokuvahistorian merkkiteoksiin, jota rakastavat sekä kriitikot että tavalliset katsojat. Arvostettu The Guardian on nimennyt sen maailman parhaaksi lännenelokuvaksi. Empire-lehden laajassa äänestyksessä valittiin 500 maailman parasta elokuvaa, ja Huuliharppukostaja sijoittui sijalle 14. Internet Movie Databasen Top 250 -listalla se on tällä hetkellä sijalla 36.

Huuliharppukostaja esitetään Yle Teemalla torstaina 17.01.2019 klo 21.00. Katsottavissa Yle Areenassa 14 päivän ajan. Katso alta kohtaus elokuvasta.