Tänään Teemalla: Mestarillisten samuraielokuvien sarja alkaa tänään – aloituselokuvaa ei pidä missata

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1950 valmistunut Rashomon – paholaisen temppeli.

18.10.2018 06:30

Yle Teema aloittaa Akira Kurosawan samuraielokuvien sarjan, jonka käynnistää Rashomon, japanilaisen elokuvan kansainvälinen läpimurtoteos.

Rashomonin raunioituneessa temppelissä sadetta pitävät miehet ryhtyvät kertomaan kolmannelle tarinaa rikoksesta, jonka lopulliset faktat ovat hämärän peitossa.

Neljän eri näkökulman kautta kerrottu tarina murhasta ja raiskauksesta kasvaa elokuvan aikana kutkuttavaksi mysteeripalapeliksi, joka jättää kabuki-teatterin tyyliin neljännen seinän näyttämättä.

Totuus on tulkinnanvarainen, kuuluu Kurosawan viesti, ja vain ihmisen hyvillä teoilla ja pahojen tekojen sovittamisella on lopullista, perustavaa laatua olevaa merkitystä.

Ohjaaja ei myöskään halunnut selventää tarinaa edes näyttelijöille kuvausten aikana, sillä Rashomon oli Kurosawan mukaan myös elämän peilikuva, eikä elämä tarjoa aina valmiita vastauksia ja selviä selityksiä.

Rashomon palkittiin Venetsian elokuvajuhlien Kultaisella leijonalla sekä parhaalle vieraskieliselle elokuvalle myönnettävällä kunnia-Oscarilla.

Rashomon esitetään Yle Teemalla torstaina 18.10.2018 klo 21.10. Katsottavissa Areenassa kahden viikon ajan. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa