Tänään tv:ssä: Aikansa menestyneimpiä elokuvia – ilman tätä ei olisi olemassa Star Warsia

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1973 valmistunut Svengijengi ’62.

4.4.2017 05:05

Missä olit vuonna 1962, kysyttiin Svengijengi ’62:n mainoslauseessa. Hölmön suomalaisen nimen saanut Svengijengi ’62 eli American Graffiti oli George Lucasin toinen pitkä elokuva. Siitä tuli aikansa menestyksekkäimpiä elokuvia. Kummisedällä juuri läpimurron tehnyt Francis Ford Coppola toimi tuottajana.

Svengijengi ’62 perustuu Lucasin omiin nuoruudenkokemuksiin. Keskushenkilöinä on neljä pikkukaupungin kaverusta. Kaksi heistä, Steve (Ron Howard) ja Curt (Richard Dreyfuss) ovat lähdössä suureen maailmaan opiskelemaan. Viimeisenä iltana ennen opiskelujen alkua kaverukset viettävät läksiäisiä kruisaillen pitkin kaupunkia.

Svengijengin juoni on simppeli. Siinä seurataan useita päällekkäisiä tarinoita illan ja yön aikana. Juonta tärkeämpi on hauska käsikirjoitus – kuka sanoi, ettei Lucas osaa kirjoittaa dialogia – ja nostalginen tunnelma, jota luovat musiikin lisäksi drive in -ravintolat, tyylikkäät vaatteet ja vauhdikkaat autot.

Monet Svengijengin nuorista näyttelijöistä loivat myöhemmin menestyksekkään uran. Yksi heistä on uraansa aloitteleva Harrison Ford. Paitsi että Svengijengi ’62 on klassikko omana itsenään, sen kaupallinen menestys auttoi Lucasia toteuttamaan suuren unelmansa Tähtien sodan.

Svengijengi ’62 esitetään Kutosella tiistaina 04.04.2017 klo 22.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa