Tänään ensimmäistä kertaa tv:ssä: Ehkä vuoden 2018 paras elokuva – ”Viimeinen kohtaus jää päiviksi kummittelemaan”

IMDb-arvosana 8.0.

Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan viideksi päiväksi 25.-29.11.2020. Torstaina festivaali esittää vuonna 2018 valmistuneen elokuvan Shoplifters.

Japanilainen Hirokazu Kore-eda on todennäköisesti tämän päivän lahjakkain ohjaaja ydinperheiden kuvauksessa. Tätä väitettä voisi tukea muun muassa miehen aiemmat ohjaustyöt Isänsä poika ja Nobody Knows.

Cannesissa Kultaisella palmulla palkittu Shoplifters esittää perheen, joka ei oikeastaan ole edes aito perhe. Kapinallinen kommuuni koostuu lapsista ja aikuisista, jotka eivät ole sukua toisilleen, mutta siteet ovat yhtä lailla vahvoja.

Elokuvan edetessä he kaikki oppivat toisistaan jotain uutta, ja näkemämme myymälävarkaudet edustavat symbolisesti jotain täysin ei-japanilaista. Maa on tunnettu vähäisestä rikollisuudesta.

Japanilaisnäyttelijät ovat kauttaaltaan realistisia, ja ohjaaja saa heistä irti jotain melko sanoinkuvaamatonta. Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaanakin ollut Shoplifters on humaani teos. Kovin kyyninen lienee se katsoja, jota eivät edes elokuvan loppumetrit saa liikuttumaan.

Viimeinen kohtaus syöpyy mieliin ja jää kummittelemaan päiviksi. Ehkä vuoden 2018 paras elokuva.

Shoplifters esitetään Yle Teemalla Suomen tv-ensiesityksenä keskiviikkona 25.11.2020 klo 20.02. Areenassa 29 päivää. Katso traileri alta.