Tänään tv:ssä: ”Ei herkimmille” – Harvinaisen uskottava ja rankka sotaelokuva vuodelta 2001

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2001 valmistunut Isku Mogadishuun.

Isku Mogadishuun perustuu Philadelphia Inquirerin toimittajan Mark Bowdenin kirjaan. Siinä kerrotaan seikkaperäisesti ja objektiivisuuteen pyrkien Yhdysvaltain erikoisjoukkojen epäonnisesta sotilasoperaatiosta Somaliassa vuonna 1993. Somaliassa riehui tuolloin klaanien välinen sisällissota ja sen aiheuttama nälänhätä. YK:n ruoka-avustukset eivät menneet perille. Sisällissodan lopettamiseksi paikalle lähetettiin Yhdysvaltain armeijan valiojoukkoja.

Amerikkalaisista Ranger- ja Delta-joukoista kootun eliittiryhmän tehtävänä oli hyökätä klaanipäällikkö Aididin alueelle ja ottaa vangiksi pari Aididin sisäpiiriläistä. Operaation piti kestää vajaan tunnin. Operaatio alkoi mennä kuitenkin pahasti pieleen kun somalisotilaat ampuivat yhden Black Hawk -helikopterin singolla alas. Yhtäkkiä vastassa oli tuhansia somalisotilaita ja edessä oli Yhdysvaltain armeijan kovimmat tulitaistelut sitten Vietnamin.

Elokuvan on ohjannut Ridley Scott, jonka ura oli elokuvan tekemisen aikoihin juuri noussut uuteen huippuun Gladiaattorin myötä. Elokuvan tekijätiimi on paljolti sama kuin Gladiaattorissa ja sitä seuranneessa Hannibalissa: säveltäjä Hans Zimmer, leikkaaja Pietro Scalia, lavastaja Arthur Max, asiansa hyvin osaavia ja palkittuja tekijöitä kaikki.

Tuottajan pallilla on jo legendaarisen maineen – tosin enemmän kaupallisilla kuin taiteellisilla ansioilla – saavuttanut Jerry Bruckheimer.

Elokuvan keskeisessä roolissa kersantti Eversmannina on Josh Hartnett. Ewan McGregor esittää puolivahingossa tositoimiin joutuvaa Grimesiä, jonka erikoisalaa on kahvinkeitto ja kymmensormijärjestelmä. Elokuvan roolivalinnoissa on erikoista se, että amerikkalaissotilaita esittää McGregorin lisäksi liuta muitakin ei-amerikkalaisia, kuten britit Ewen Bremner ja Orlando Bloom sekä australialainen Eric Bana. Eikä siinä mitään, Pirkka-Pekka Peteliuskin esitti Mollen Tuntemattomassa luontevasti Hietasta, vaikka ei olekaan varsinaissuomalainen.

Taistelut kuvataan todentuntuisesti. Scott heittää katsojan keskelle Mogadishun katujen urbaania sodankäyntiä. Katsoja tuntee olevansa mukana toiminnassa. Ja sitä elokuvassa kyllä riittää. Scott on tehnyt teknisesti ja visuaalisesti upean sotaelokuvan, joka ei sovi herkimmille.

Isku Mogadishuun esitetään Subilla perjantaina 11.10.2019 klo 22.00. Katso traileri alta.