Tänään tv:ssä: ”Ei saa valehdella eikä kuolla ennen toista” – 2000-luvun parhaita kotimaisia elokuvia

IMDb-arvosana 6,6.

7.12.2022 09:13

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2009 valmistunut Skavabölen pojat.

 Zaida Bergrothin ensimmäinen pitkä ohjaustyö kuuluu 2000-luvun parhaisiin kotimaisiin elokuviin.

Elokuva pohjautuu 1990-luvun alussa kulttimaineen saavuttaneeseen näytelmään. Antti Raivion kirjoittama näytelmä oli osa Q-teatterin alkuvuosien menestystarinaa.

Skavabölen pojat kertoo kahdesta veljeksestä, Rupertista ja Evertistä. Perhe muuttaa Kauniaisiin kun Rupert on yhdeksän ja Evert kuusi. Samoihin aikoihin Lasse Viren voittaa kultaa Münchenissä. Veljekset leikkivät pihapiirissä länkkärileikkejä ja tutustuvat naapurin tyttöihin. Lapsuus vaikuttaa onnelliselta.

Kun Rupert löytää isän salaisen kirjeen, idylli särkyy. Vanhemmat aloittavat katkeran riitelyn, ja perhe alkaa väistämättä hajota. Pojat vannovat verivalan: ei saa valehdella eikä kuolla ennen toista.

Kymmenen vuotta myöhemmin Rupert on nuori aikuinen, joka näyttää tuntevan syyllisyyttä perheensä traagisista vaiheista. Hän alkaa käydä läpi lapsuuden tapahtumia, ehkä eräänlaisena terapiamuotona. Evert muistaa samat asiat hieman eri tavalla.

Skavabölen pojissa käsitellään muistoja ja niiden merkitystä vahvasti ja koskettavasti. Realistinen perhedraama yhdistyy unenomaisiin kohtauksiin, jotka tuovat mieleen Ingmar Bergmanin Fannyn ja Alexanderin tai Andrei Tarkovskin Peilin. Tarinan pienet yksityiskohdat, kuten lasivaasi tai sodanaikainen pääkallo, saavat vähitellen suuria merkityksiä.

Lapsinäyttelijät Ilmari Järvenpää ja Onni Tommila esiintyvät hämmästyttävän luontevasti. Teini-ikäisiä veljeksiä esittävät Lauri Tilkanen ja Iiro Panula ovat lupaavia nuoria tulokkaita. Isää esittävä Martti Suosalo tekee ilmiömäisen muutoksen elinvoimaisesta nuoresta perheenisästä säälittäväksi ihmisraunioksi.

Sulevi Peltolan esittämä Taikuri nousee tärkeäksi sivuhahmoksi syyllisyyttä tuntevana sotaveteraanina, joka Rupertin tavoin haluaa tehdä tiliä menneisyydestään.

Skavabölen pojat esitetään nyt TV2-kanavalla kaksi kertaa:

  • Ke 07.12.2022 klo 21.00
  • Pe 16.12.2022 klo 23.00

Areenassa 5.1.2023 saakka. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa