Tänään tv:ssä: Eroottinen 90-luvun trilleri sai jatko-osan hämmentävien vaiheiden jälkeen

Arkistojuttumme keväältä 2006 kertoo Basic Instinctin jatko-osan pitkän ja vaikean syntytarinan.

Teksti: Jussi Huhtala

Paul Verhoevenin ohjaama Basic Instinct – Vaiston varassa oli vuoden 1992 suurmenestys. Pääosassa oli tuon ajan supertähti Michael Douglas, mutta paremmin se muistetaan naispääosasta, jossa vaarallisen viettelevää Catherine Tramellia esittänyt Sharon Stone teki läpimurtonsa.

Basic Instinct ei ole mikään elokuvahistorian merkkipylväs, mutta on siinä muutakin kuin Stonen kohua herättänyt vilautuskohtaus. Hollantilainen Verhoeven teki Joe Eszterhasin käsikirjoituksesta visuaalisesti tyylikkään, teemoiltaan rohkean ja ennakkoluulottoman elokuvan, joka selkeästi poikkesi valtavirran elokuvista vaikka olikin ison luokan Hollywood-tuotanto.

Kun Basic Instinct vielä keräsi 350 miljoonan dollarin lipputulot maailmanlaajuisesti niin ei ihme, että tuottajat halusivat tehdä sille jatko-osan. Kesti kuitenkin 14 vuotta ykkösosan ensi-illasta ennen kuin jatko-osa saatiin valkokankaille.

Alkuperäisen elokuvan tuottajan Mario Kassarin Carolco Pictures -yhtiö omisti oikeudet jatko-osaan. Kassarin ja hänen yhteistyökumppaninsa Andrew G. Vajnan yhdessä perustaman Carolcon tuotantoa olivat myös menestyskonseptit Terminator ja Rambo. Myös Basic Instinctin kohdalla hittituottajat halusivat menestykselle jatkoa.

Basic Instinct Cannesissa 1992. Jeanne Tripplehorn, Michael Douglas, Paul Verhoeven vaimoineen, Sharon Stone ja Mario Kassar.
Basic Instinct Cannesissa 1992. Jeanne Tripplehorn, Michael Douglas, Paul Verhoeven vaimoineen, Sharon Stone ja Mario Kassar. Kuva: Georges Biard / Wikimedia Commons

Seuraavana ohjaustyönään Verhoeven ohjasi Carolcolle – jälleen Eszterhasin käsikirjoituksen pohjalta – elokuvan Showgirls (1995), joka oli taloudellinen katastrofi ja sai seitsemän huonoimmille elokuville jaettavaa Razzie-palkintoa. Kun toinenkin vuoden 1995 Carolco-tuotanto, Renny Harlinin surullisen kuuluisa Kurkunleikkaajien saari floppasi ennätysmäisesti, oli Carolcolla edessä konkurssi.

MGM-studio osti Basic Instinctin jatko-osan oikeudet Carolcon konkurssipesältä. Menestyselokuvan jatko-osaa alettiin kehitellä, mutta alkoi näyttää siltä, että Verhoeven ja Eszterhas eivät olleet mukana projektissa, Douglasista puhumattakaan.

Uuden käsikirjoituksen teki aviopari Henry Bean ja Leora Barish, joiden aikaisemmasta tuotannosta ei löytynyt juuri muuta mainittavaa kuin Madonna-elokuva Missä olet, Susan? (1985) ja Mike Figgisin ohjaama Epäilyttäviä suhteita (1990).

Hollywood-piireissä Beanin ja Barishin käsikirjoitusta kuitenkin pidettiin onnistuneena. Stone kertoi loppuvuodesta 1998 pitävänsä käsikirjoituksesta ja samalla ilmaisi halukkuutensa jatko-osaan.

Jonkin aikaa myöhemmin Stone kuitenkin ilmoitti keskittyvänsä mieluummin haastavimpiin projekteihin. Taiteellisen kunnianhimon lisäksi syynä oli raha. Arvonsa tunteva Stone halusi jatko-osasta hulppean korvauksen.

”Minulle pitää maksaa sama palkka kuin Michael Douglasille ensimmäisestä osasta”, Stone kertoi Guardianin haastattelussa.

Puhuttiin 14-15 miljoonan dollarin palkkiosummasta, mikä oli noin kolme kertaa näyttelijättären normaalitaksa. Vaatimukset eivät välttämättä olleet linjassa ottaen huomioon, että Stone ei ollut tehnyt isoja hittejä Basic Instinctin jälkeen.

Miespääosan sai lopulta David Morrissey.
Miespääosan sai lopulta David Morrissey.

 

Stonen jahkailu ja tinkiminen saivat aikaan sen, että otettiin eräänlainen vaihtoehto B käyttöön. Jatko-osan sijaan Beanin ja Barishin käsikirjoituksen pohjalta tehtäisiin itsenäinen elokuva, jonka nimeksi tulisi Risk Addiction. Stonen korvaajaksi naispääosaan kaavailtiin Demi Moorea tai Ashley Juddia.

Kesäkuussa 2000 julkistettiin uutinen että Stone on lopulta päässyt Kassarin ja Vajnan kanssa sopimukseen Basic Instinctin jatko-osasta. Kassar ja Vajna olivat perustaneet Carolcon raunioille uuden yhtiön nimeltä C-2 Pictures, joka tekisi elokuvan MGM-studiolle.

Elokuvan kaavailtiin tulevan teattereihin 2001 lopulla tai 2002 alkupuolella. Ohjaajaa tai miespääosan esittäjää ei ollut vielä löydetty.

Syksyllä 2000 julkaistiin uutinen, joiden mukaan jatko-osan ohjaajaksi on valittu David Cronenberg, mikä hämmästytti monia. Videodromen ja Alastoman lounaan kulttiohjaaja oli kuitenkin vakavissaan. Hän tunsi käsikirjoittajat ennestään ja piti heidän tekstistään.

”Todella hyvä trilleri, erittäin älykäs ja äärimmäisen terävä”, Cronenberg kertoi Total Filmin haastattelussa. Hän näki tarinassa kiinnostavia mahdollisuuksia eikä niinkään ajatellut sitä hittielokuvan jatko-osana.

Miespääosan esittäjäksi Cronenberg halusi Rupert Everettin. Kassar ja Vajna eivät kuitenkaan halunneet palkata julkihomona tunnettua brittinäyttelijää selkeään heterorooliin, mikä sai Cronenbergin pudistelemaan päätään. Myöskään Cronenbergin kuvaaja, lavastaja sekä muut kuvausryhmän vakiojäsenet eivät kelvanneet tuottajille.

Kuukausien neuvottelujen jälkeen vuoden 2001 alussa Cronenberg jättäytyi turhautuneena ja pöyristyneenä pois projektista. Viralliset syyt olivat ne tavalliset ”luovat erimielisyydet”, mutta myöhemmin Cronenberg kertoi, että neuvottelut olivat täyttä Hollywood-parodiaa.

Elokuvalla ei ollut vielä ohjaajaa eikä sopivaa miespääosan esittäjääkään tuntunut löytyvän. Rooliin harkittiin Robert Downey Junioria. Hänen huumeongelmansa ja siihen liittyvät oikeudenkäynnit kuitenkin sotkivat kuviot.

Seuraava miespääosakandidaatti oli Kurt Russell. Hän alkoi kuitenkin epäröidä roolin vaatimien alastonkohtausten takia. Russellin jättäydyttyä pois seuraavaksi rooliin oli ehdolla Bruce Greenwood, joka oli herättänyt huomiota esitettyään vakuuttavasti John F. Kennedyä elokuvassa 13 päivää.

Ohjaajaongelma näytti myös ratkeavan. Alettiin neuvottelut Die Hardin ohjaajan John McTiernanin kanssa.

Juuri kun alkoi näyttää hyvältä, Greenwood ei vetänytkään nimeään sopimuspaperiin vaan päätti näytellä mieluummin sukellusvenejännärissä Below. Myöhemmin Greenwood kertoi Empiressä, että projekti vaikutti uppoavalta laivalta, josta hän halusi pois.

Basic_Instinct_2-1
Tähdellä oli kovat palkkiovaatimukset.

Neuvottelut ohjaaja McTiernanin kanssa olivat myös kesken. McTiernan oli ehkä kaupallisesti turvallisempi ratkaisu kuin Cronenberg mutta myös selvästi kalliimpi. Varietyn mukaan Stone jopa pudotti omaa palkkiotaan, jotta McTiernan saisi 7-8 miljoonan dollarin palkkionsa.

Benjamin Bratt oli seuraava ehdokas miespääosaan. Bratt oli siihen asti tunnettu lähinnä Julia Robertsin poikaystävänä, mutta parin menestyksekkään roolin jälkeen hän alkoi näyttää lupaavalta valinnalta tuottajien kannalta. Stonella oli kuitenkin eräänlainen veto-oikeus miespääosan esittäjän suhteen, joten tuottajat joutuivat odottamaan Stonen siunausta.

Stonella oli aikaraja johon mennessä hänen piti vahvistaa hyväksyvänsä Brattin, mutta se tuli ja meni. Varietyssa kerrottiin, että jos Stone ei hyväksy Brattia, niin jälleen otetaan suunnitelma B käyttöön ilman Stonea. Brattin korvaisi Pierce Brosnan, jolla oli tuoreita positiivisia kokemuksia McTiernanin ohjauksessa elokuvasta Thomas Crown Affair.

Kello alkoi tikittää. Hollywoodissa oli alkamassa käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakko. Mahdollisen lakon alkuun oli vielä kuukausia, mutta elokuva piti saada purkkiin ennen sitä, muuten elokuva jouduttaisiin hyllyttämään kokonaan.

Jonkin ajan kuluttua Brosnan ilmoitti USA Today -lehdessä kieltäytyvänsä roolista. Syyksi hän ilmoitti käsikirjoituksen ”mauttomat ainekset”, vaikka hän kohteliaasti kertoikin halunneensa työskennellä McTiernanin ohjauksessa.

Kesäkuussa 2001 julkaistiin uutinen, jonka mukaan Basic Instinct 2 on lopullisesti kuopattu. Kassar ja Vajna keskittyivät kolmannen Terminatorin tuottamiseen.

Basic Instinctin jatko-osan kuvausten sijaan alkoivatkin käräjät. Stone haastoi Kassarin ja Vajnan oikeuteen sopimuksen rikkomisesta.

Stone oli raivoissaan, koska hän oli joutunut odottelemaan turhaan. Hän oli muun muassa kaavaillut näyttelevänsä elokuvassa Stompanato, jossa hänelle oli varattu rooli Lana Turnerina, mutta Basic Instinct 2:n viivästysten takia elokuva jäi häneltä tekemättä.

Stonen mukaan hänellä oli pay-or-play-sopimus, jonka perusteella hänelle kuuluisi 14 miljoonan dollarin palkkio, tehtiin elokuvaa tai ei. Lisäksi Stonen piti saada 15 prosentin osuus elokuvan bruttotuotosta, joka nyt jäisi saamatta. Sopimuspaperia ei tosin löytynyt mistään, vaan asioista oli sovittu Kassarin ja Vajnan kanssa lähinnä suullisesti. Kassar ja Vajna taas syyttivät Stonea diivailusta ja järjettömistä vaatimuksista, jotka olivat tehneet elokuvan tuottamisen mahdottomaksi.

Samalla kun oikeusprosesseja käytiin kulissien takana, kuultiin helmikuussa 2003 projektin heränneen kuolleista. Ei kuitenkaan Basic Instinctin jatko-osana vaan jo aiemminkin suunniteltuna itsenäisenä elokuvana, jonka nimeksi tulisi Risk Addiction. Päähenkilö ei olisi kirjailija Catherine Tramell vaan valokuvaaja Elizabeth Cole, eikä Stonea näin ollen elokuvassa nähtäisi.

Ohjaajaksi kaavailtiin Hollywood Reporterin mukaan Lee Tamahoria (Kerran sotureita). Hollywoodiin siirtynyt uusiseelantilaisohjaaja oli kovassa nosteessa ohjattuaan Bond-elokuvan Kuolema saa odottaa.

Kesällä 2004, juuri ennen kuin osapuolten piti käsitellä asioita oikeussalissa, kuultiin että Stone oli luopunut oikeusjutusta. Sen sijaan hän oli tehnyt uuden sopimuksen Basic Instinctin jatko-osasta. Stone näyttelee jälleen Catherine Tramellia. Kassar ja Vajna tuottavat elokuvan.

Ohjaaja Michael Caton-Jones ja Sharon Stone.
Ohjaaja Michael Caton-Jones ja Sharon Stone.

Saksalainen IMF3-yhtiö turvasi elokuvan 70 miljoonan budjetin, mikä sai prosessin etenemään nopeasti. Ohjaajaksi varmistui Michael Caton-Jones. Shakaalin uusintaversion ja Rob Royn ohjaaja ei välttämättä ollut kuumin käytettävissä oleva nimi, mutta ilmeisesti hankalan projektin maineessa olevaan elokuvaan ei parempaakaan vaihtoehtoa ollut tarjolla. Miespääosan esittäjäksi varmistui brittinäyttelijä David Morrissey tammikuussa 2005. Kuvaukset alkoivat muutamaa kuukautta myöhemmin.

Elokuvan tapahtumapaikka siirrettiin San Franciscosta Lontooseen. Stonen esittämän Catherine Tramellin aviomies on kuollut hämärissä olosuhteissa. Scotland Yardin rikospsykologi Michael Glass (Morrissey) kuulustelee Catherinea. Samoin kuin Michael Douglasin esittämä etsivä Nick Curran ensimmäisessä osassa, Glass ei voi vastustaa Catherinen kohtalokasta vetovoimaa.

Basic Instinct 2 sai ensi-iltansa keväällä 2006. Se sai poikkeukselliset huonot arviot ja keräsi vaatimattomat lipputulot. Suunniteltu kolmas osa jäi huonon menestyksen takia tekemättä.

Basic Instict 2 esitetään FOX-kanavalla tiistaina 09.08.2016 klo 21.55.

Aiheeseen liittyvät jutut