Tänään tv:ssä: Et ehkä ole kuullut tästä lännenelokuvasta, mutta se on genrensä arvostetuimpia klassikkoja

IMDb-arvosana 7,1.

Yle Teeman Kino Klassikko -sarjassa esitetään vuonna 1958 valmistunut western Mies lännestä.

Gary Cooper on hyvin omanlaisessaan roolissa hiljaisena, pahoja vastaan yksin nousevana miehenä Anthony Mannin rujon realistisessa lännenklassikossa.

Cooper on mies nimeltä Link Jones, joka joutuu vastatusten synkän menneisyytensä kanssa. Jones on kuulunut aiemmin mielipuolisen Dock Tobinin (Lee J. Cobb) johtamaan konnajengiin, joka iskee samaan junaan jolla Jones matkustaa. Suojellakseen kahta sivullista ja itseään, Jones huijaa Tobinin uskomaan että haluaisi liittyä takaisin porukkaan. Dockin alaisuudessa on kuitenkin uusia miehiä, jotka eivät luota Jonesiin.

Mies lännestä kuuluu samaan 50-luvun lopulla syntyneeseen synkkien ja realististen lännenelokuvien aaltoon kuin esimerkiksi John Fordin Etsijät (1956). Samalla tavalla kuin siinä nähtiin uusi ja sadistinen puoli John Waynesta, esittelee Mies lännestä Sheriffin (1952) myötä kanonisoitujen lännensankareiden isäksi kasvaneen Cooperin yllättävän haavoittuvana ja aluksi voimattomana miehenä, jonka on noustava pahuutta ja omia demonejaan vastaan lähes vastahakoisesti.

Mann on ohjannut filmistään hyvin psykologisen, väkivallan parissa ikänsä viettäneiden surullisten miesten joukkopotretin, josta on vanhojen lännenelokuvien glooria kaukana. Upean mielipuolen muotokuvan maalaava Lee J. Cobb uhkaa lähes varastaa show’n Cooperin nenän edestä.

Mies lännestä ei ole ohjaajansa tunnetuimpia töitä, eikä se Pohjois-Amerikassa ollut erityinen menestys. Se on kuitenkin sittemmin noussut monien elokuvaharrastajien arvostamaksi klassikoksi paljolti sen ansiosta, että kriitikkona ennen ohjaajanuraansa toiminut Jean-Luc Godard on ylistänyt elokuvaa ja löytänyt siitä monenlaisia kiinnostavia tasoja. Amerikan villin länteen sijoittuvan elokuvan klassikkoasemasta voidaankin siis kiittää eurooppalaisia!

Mies lännestä esitetään Yle Teemalla torstaina 13.05.2021 klo 21.00. Areenassa 6 päivää. Katso elokuvan alkuperäinen traileri alta.