Tänään tv:ssä: Hyytävä elokuva Itä-Ukrainan sodasta – Raakuudet oikeutetaan vahvimman mielivallalla

IMDb-arvosana 6,6.

Ukrainalaisen Sergei Loznitsan ohjaama Donbass (2018) on dokumentaariseen tyyliin toteutettu draaman ja satiirin välimaastossa liikkuva kuvaus vuonna 2014 alkaneesta sodasta Itä-Ukrainassa.

Elokuva kertoo kolmetoista tositapahtumiin perustuvaa tarinaa miehitetystä Itä-Ukrainasta vuosilta 2014–15.

Surulliset ja usein groteskit tapahtumat ovat kyynisyydessään hyytäviä: pääsemme seuraamaan kuinka tehdään valeuutisia ukrainalaisten hyökkäyksistä separatistialueille, kuinka saksalaistoimittaja pannaan rajatarkastuksessa koville väitettyjen fasisti isoisiensä rikosten vuoksi tai kuinka ratkiriemukkaissa tunnelmissa “Donetskin kansantasavallan” ensimmäiset häät sujuvat.

Nämä tarinat on kauhistuttavalla tavalla absurdeja – kuin sysimustasta komediasta – ja kaikista niistä piirtyy kyyninen maailmankuva, jossa raakuuksien ainoa tarpeelliseksi koettu oikeutus on vahvimman mielivalta.

Espoo Ciné järjesti Donbassista maaliskuussa tukinäytöksen Ukrainan puolesta Kino Tapiolassa. Vastaavanlaisia näytöksiä on ollut lisäksi myös ainakin Pariisissa, Amsterdamissa ja Berliinissä.

Elokuva oli Cannesin elokuvajuhlien Un certain regard -sarjan avajaiselokuva 2018, ja se palkittiin esityssarjan parhaasta käsikirjoituksesta.

Donbass esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 25.05.2022 klo 21.45. Elokuva on katsottavissa Areenasta 30.4.2023 saakka.

Katso traileri alta.

YouTube video