Tänään tv:ssä: Jörn Donner ”porsastelee sympaattisesti” vuoden 1972 parisuhdekomediassa

IMDb-arvosana 5,3.

26.4.2022 06:30

Jörn Donnerin esittää pääosaa käsikirjoittamassaan ja ohjaamassaan komediassa Hellyys (1972).

Vuonna 1972 valmistuneessa elokuvassa Donner on Petteri, joka on elänyt pitkään avoliitossa Liisan (Kirsti Wallasvaara) kanssa. Eräänä aamuna pariskunta herää armottomassa krapulassa ja tajuaa kauhukseen menneensä edellisen iltana naimisiin.

Päivän mittaan aviopari riitelee ja muistelee aiempia rakkaussuhteitaan. Kun Petterin ja Liisan ystävät saapuvat viettämään yllätysjuhlia heidän luokseen, pakenee nuoripari hotellin.

Kriitikot ottivat elokuvan nihkeästi vastaan.

”Donner on ilmeisesti pyrkinyt rakentamaan elokuvansa tilannekomiikan varaan, mutta valitettavasti hän ei ole pystynyt kehittelemään edes tilanteita saati sitten komiikkaa”, kirjoitti Katso-lehden kriitikko Markku Tuuli numerossa 11/1972.

Harvoihin positiivisiin arvioihin kuului Ilta-Sanomien Eero Tuomikosken teksti, joka oli saanut otsikon ”Donnerin sympaattinen porsastelu”.

”Hyvällä maulla kaikkien aikojen uuden vuoden kännistä, kankkusesta, syrjähypyistä ja tilinteoista tuskin olisi saanut muuta kuin latteuksia irti. Määrättömiin paisutettuina vitseinä kuluneesta perustilanteesta lohkeaa hyvää hupia. Näyttelijöissä on svengiä”, Tuomikoski kirjoitti Ilta-Sanomissa 18. helmikuuta 1972.

Suuri yleisö ei Hellyydestä innostunut. Elokuva sai teattereissa vaatimattomat 30 000 katsojaa. Yleisömenestys oli vuoden kolmanneksi heikoin.

Donner teki vuotta myöhemmin Hellyydestä uuden version Ruotsissa. Uusintafilmatisointi sai nimen Krapula (Baksmälla) Miespääosan hän esitti siinäkin itse, mutta muut näyttelijät korvattiin ruotsalaisilla.

Hellyys esitetään Yle Teemalla tiistaina 26.04.2022 klo 22.00. Elokuva on pysyvästi Areenassa. Voit pistää sen alta pyörimään.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa