Tänään tv:ssä: Karmiva haileffa vuodelta 2003 tehtiin minibudjetilla – Takoi hillittömät lipputulot

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2003 valmistunut Open Water.

Nuori, töitä paiskiva pariskunta lähtee stressilomalle tropiikkiin, mutta jää erehdyksessä sukellusseurueensa jättämäksi keskelle haita kuhisevaa avomerta. Merivirtojen mukana ajelehtiessaan pari käy läpi koko tunneskaalaan huvittuneisuudesta huolestuneisuuteen ja raivosta epätoivoon. Hetkeä aikaisemmin retkikunnan mukana silitellyt merenelävät muuttuvat yhtäkkiä uhkiksi ei ainoastaan terveydelle vaan myös hengelle. Myös pelkkä aaltojen armoilla lilluminen käy kunnolle tavalla, jota pikku pulahduksissa ei tule ajatelleeksi.

Open Water on Chris Kentisin ja hänen tuottajavaimonsa Laura Laun lempilapsi, joka kuvattiin oikeissa ympäristöissä ilman tietokone-efektejä viikonloppuisin ja lomien aikana. Elokuva sai ensi-iltansa vain muutamassa teatterissa, mutta sana tehokkaasta selkäpiin kylmääjästä levisi, ja 130 000 dollaria maksanut teos takoi pelkästään USA:n lippukassoilla yli 30 miljoonaa taalaa.

Elokuvasta huomaa, että sitä ei ole tehty studiossa. Meri ei ole kirkasta uima-allasvettä, vaan sameaa keittoa, joka kätkee pimentoonsa uhkia, joiden kauhistuttavuutta lisää se, ettei niitä voi kunnolla nähdä. Myös valaistuksen ja merenkäynnin suhteen tekijät ovat olleet luonnon armoilla. Pääosia esittävä kaksikko Blanchard Ryan ja Daniel Travis viettikin lopulta yhteensä yli 120 tuntia vedessä, välillä aitojen haikalojen seassa.

Jos ei näe mitä pelättävää pimeässä metsässä on, tai jos tumman vedenpinnan alle ei koskaan kuvittele verenhimoisia petoja, ei Open Waterista todennäköisesti paljonkaan kostu. Jos sen sijaan uiminen jopa suomalaisessa järvessä tuntuu edelleen epäilyttävältä vuosia sitten nähdyn Tappajahain vuoksi, Open Waterissa istuu taatusti vatsassa iso jäämöykky, jonka sulaminen jatkuu vielä pitkään lopputekstien rullattua.

Open Water esitetään Subilla torstaina 23.05.2019 klo 21.00. Katso traileri alta.