Tänään tv:ssä: Kauhua ja jännitystä perjantai-iltaan – Kaksi kovaa leffaa putkeen

Raju leffatupla.

2.9.2022 08:00

Tänään esitetään televisiossa kaksi Thomas Harrisin menestysromaaneihin perustuvaa elokuvaa, joissa nähdään kaikkien tuntema sarjamurhaaja Hannibal Lecter.

Ennen kuin Harris kirjoitti Uhrilampaat ja Hannibalin, hänen kynästään syntyi Punainen lohikäärme, romaanitrilogian ensimmäinen kirja, josta myös Michael Mann on tehnyt oman filmatisointinsa Manhunter vuonna 1986.

Vuonna 2002 valmistuneen Punaisen lohikäärmeen ohjauksesta vastaa Brett Ratner (Rush Hour).

Sen päähenkilöitä ovat mielipuolet ja suoranaiset ihmishirviöt: Anthony Hopkins rikospsykologi-sarjamurhaaja Hannibal Lecterinä ja Ralph Fiennes Hammaskeiju-sarjamurhaaja Francis Dolarhydena.

Lecter on juuri saatu kiinni verekseltään erityisen herkullisen päivällisen jälkeen. Lecterin kiinniotosta vastaa FBI:n agentti Will Graham (Edward Norton), jonka Lecter yrittää tappaa. Lecter päätyy vankimielisairaalan eristysselliin elinkautista viettämään, lukkojen ja pitkien käytävien taakse.

Graham päätyy varhaiseläkkeelle, josta häntä yrittää kammeta takaisin hommiin hänen entinen pomonsa Jack Crawford (Harvey Keitel). Tutkimusavuksi Graham tarvitsee superälykkään ja murhaajan mieltä suvereenisti ymmärtävän Lecterin.

Ralph Fiennesillä on nahoissaan yhtä aikaa herkkä ja raaka Francis Dolarhyde, jolla on pakkomielle kulttirunoilija William Blaken luomaan Red Dragoniin. Dolarhydeen ihastunutta sokeaa Reba McClanea näyttelee upeasti Emily Watson. Sivuosassa toimittajan roolissa nähdään Philip Seymour Hoffman.

Elokuvan valmistuttua Hopkins ilmoitti, että tämä on hänen viimeinen esiintymisensä Lecterin roolissa. Lupaus on pitänyt.

Punaisen lohikäärmeen jälkeen esitetään Ridley Scottin ohjaama Hannibal, joka sijoittuu myöhempään aikaan mutta tehtiin vuotta aikaisemmin.

Siinä pakomatkalla oleva Hannibal Lecter ottaa viimein kymmenen vuoden jälkeen yhteyttä Clarice Sterlingiin. Nainen passitetaan älykköpsykopaatin jäljille, ja tämä istuu ja odottaa kaikessa rauhassa Firenzessä.

Claricea Uhrilampaissa esittänyt Jodie Foster ei kuitenkaan syystä tai toisesta esiinny tässä elokuvassa, vaan hänet on korvannut Julianne Moore.

Uhrilampaiden jatko-osaa odotettiin pitkään, ja kun se vihdoin ilmestyi, siitä tuli valtava menestys. Kriitikot eivät Hannibalille lämmenneet samalla tavalla kuin Uhrilampaille, mutta taloudellisesti elokuva teki paremman tuloksen kuin alkuperäinen. Hannibalin lipputulot ylsivät yli 350 miljoonaan dollariin maailmanlaajuisesti.

Punainen lohikäärme alkaa Kutosella perjantaina klo 21.00. Hannibal nähdään heti perään klo 23.45.

Punaiselle lohikäärmeelle on luvassa lisäesitys sunnuntaina 4.9.2022 klo 23.30. Hannibalin toinen esitys taas tulee torstaina 8.9.2022 klo 23.50. Kaikki lähetykset Kutosella.

Alla trailerit elokuvista.

Lisää luettavaa