Tänään tv:ssä: Klassikko joka mullisti kauhuelokuvan – Ilman tätä mestariteosta ei olisi Halloweenia tai Screamia

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 32.

9.9.2022 05:00

Alfred Hitchcockin tunnetuimpiin elokuviin kuuluva Psyko (1960) tehtiin pienellä budjetilla.

Pari Hitchcockin edellistä elokuvaa, Takaikkuna ja Vaarallinen romanssi olivat näyttäviä värielokuvia, kun taas Psykon Hitchcock kuvasi mustavalkoisena käyttäen televisiosarjansa kuvausryhmää.

Poikaystäväongelmien kanssa painiva Marion Crane (Janet Leigh) varastaa työnantajaltaan suuren summan rahaa ja pakenee kaupungista. Matkalla hän pysähtyy syrjäiseen motelliin, jota pitää aluksi ystävälliseltä vaikuttava Norman Bates (Anthony Perkins).

Bates on kuitenkin psykoottinen nuori mies, jolla on pahemman luokan äitikompleksi. Marionin pakomatka päättyy traagisesti klassiseen suihkukohtaukseen, jota on imitoitu ja parodioitu lukuisissa elokuvissa. 

Psyko perustuu Robert Blochin romaaniin. Tarina ei elokuvassa ole kuitenkaan yhtä tärkeä kuin rakenne ja yllätykselliset juonenkäänteet.

Hitchcock teki ehkä parempiakin elokuvia kuin Psyko, mutta se on hänen elokuvistaan antanut eniten vaikutteita jälkipolville. Ilman Psykoa tuskin olisi Halloweenia, Screamia tai koko slasher-kauhugenreä.

Psyko esitetään Yle Teemalla perjantaina 9.9.2022 klo 22.20. Ennen elokuvaa Teemalla keskustellaan Psykosta, ja keskustelu jatkuu elokuvan jälkeen.

Illan päätteeksi esitetään vielä Psykon teosta kertova dokumentti 78/52 – Psykon salaisuudet.

Riippuen siitä, mistä suihkukohtauksen laskee alkavan ja päättyvän, se kestää joko reilun minuutin tai maksimissaan pari minuuttia. Niin merkittäviä sekunteja koko elokuva-alan historiassa ne kuitenkin ovat, että niiden ympärille on rakennettu puolitoistatuntinen dokumentti.

78/52 sai nimensä kohtaukseen tarvittujen filminpätkien ja niitä sitovien leikkausten määrästä. Ei ihme, että lyhyen hetken kuvaaminen vei viikon!

Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös Areenasta.

 

Lisää luettavaa