Tänään tv:ssä: Kristiina Halkola teki vaikuttavan roolin vuoden 1968 elokuvassa – Katosi sen jälkeen valkokankaalta vuosikymmeniksi

Punahilkassa (1968) kritisoidaan laitosten oloja. Elokuva on pysyvästi Areenassa.

20.2.2024 06:30

Timo Bergholmin ohjaama Punahilkka on kotimainen elokuva vuodelta 1968.

Kristiina Halkola esittää nuorta Anjaa, joka asuu Niittymaan koulukodissa Tarjan (Petra Frey) ja muiden tyttöjen kanssa.

Koulunsa suoritettuaan Anja lähtee Helsinkiin töihin, ja siellä hänen elämänsä tulevat automekaanikkopoikaystävä Hannu (Hannu Kahakorpi) ja lentokapteeni Matti (Lasse Pöysti).

Pystyykö koulukodin järjestykseen tottunut Anja sopeutumaan elämään laitoksen ulkopuolella?

Timo Bergholm sai laitosten oloja kritisoivasta elokuvasta ohjaus-Jussi-palkinnon. Punahilkka jäi hänen ainoaksi elokuvateatteriohjauksekseen.

Hufvudstadsbladetin Greta Brotherus ylisti Punahilkkaa ”kotimaiseksi mestariteokseksi”.

”Päämäärässä on onnistuttu sataprosenttisesti. Ei ole epäilystäkään siitä, että Punahilkka on 60-luvun – ehkä jopa kaikkien aikojen –merkittävin kotimainen elokuva”, Brotherus kirjoitti ensi-ilta-arviossaan marraskuussa 1968.

Muut kriitikot ei olleet yhtä haltioituneita.

”Ohjaajan ensityönä Punahilkka ansaitsee ison tunnustuksen”, kirjoitti Paula Talaskivi Helsingin Sanomissa. ”Kerronta on tosin jotenkin ohutta, mutta päälinja on vankka ja kuvaus oikealla tavalla keskitettyä.”

”Kokonaisuutena Punahilkka-elokuva on hyvin kiintoisa, mutta ei läheskään kaikin puolin vakuuttava”, pyöritteli puolestaan Martti Savo Kansan Uutisissa.

Pääosaa esittävä Kristiina Halkola (s. 1945) nähtiin 1960-luvulla monissa kotimaisissa elokuvissa, kuten Käpy selän alla ja Mustaa valkoisella. Punahilkan päärooli jäi vuosikymmeniksi hänen viimeiseksi esiintymisekseen valkokankaalla.

Halkola työskenteli pitkään televisiossa, teatterissa ja toimi myös poliitikkona. Hän palasi elokuvien pariin vasta vuonna 1997 elokuvassa Vääpeli Körmy ja kahtesti laukeava.

Punahilkka esitetään Yle Teemalla kahteen otteeseen:

  • Ti 20.02.2024 klo 21.55
  • Su 25.02.2024 klo 13.30

Elokuva on katsottavissa pysyvästi Areenassa.

Lähteet: Elonet, Yle

Lisää luettavaa