Tänään tv:ssä: ”Kuin Frendit ilman naururaitaa” – Vuoden 2004 kotimainen komedia kannattaa katsoa!

IMDb-arvio 6,2.

25.9.2022 06:30

Aleksi Salmenperän (Miehen työ, Häiriötekijä) ohjaama kotimainen komedia Lapsia ja aikuisia valmistui vuonna 2004.

Venla (Minna Haapkylä) ja Antero (Kari-Pekka Toivonen) ovat ikuisuuksia seurustellut pariskunta, joka ajautuu tahtojen taistoon suhteen jatkuvuudesta. Venlan biologinen kello alkaa tikittää entistä kuuluvammin, mutta Antero ei ole innostunut ajatuksesta jälkikasvusta.

Hänestä lapset vievät mehut parisuhteesta, jolloin kadotetaan se aika, kun olisi kaikkein hauskinta keskittyä vain toiseen ihmiseen. Lasten lennettyä pesästä se olisi jo myöhäistä. Alkaa petollinen väsytystaistelu, jossa Venla yrittää kaikin tavoin hankkiutua raskaaksi ja Antero myötäilee varovasti ollakseen rikkomatta suhdetta, mutta samalla varmistaa status quon säilymistä.

Lopulta Antero ajautuu omasta mielestään ovelaan ratkaisuun, joka kuitenkin asettaa suhteen tilanteeseen, jossa jatkamisen vaihtoehdot muuttuvat yhtäkkiä varteenotettaviksi. Vaihtoehtoja tarjoilee myös Venlan työpaikalta löytyvä, boheemi mutta idealistinen Satu (Minttu Mustakallio), joka uhkaa rehevällä luonnollisuudellaan monesti varastaa show’n päähenkilöiltä.

Elokuva käsittelee vakavia aiheita, kuten lasten tekemistä, lapsettomuutta, vastuun ottamista sekä sukupuolisia rooleja ja suuntautumista, mutta kevyesti.

Päähenkilöt ovat mukavuudenhaluisia ja vastuuta kaihtavia ihmisiä; oman navan ympärillä pyöriviä myöhäislapsuutta eläviä, mutta kovaa vauhtia keski-ikäistyviä haahuilijoita. Ihmisiä, joille lapset ovat pelottava, mutta myös haluttava asia, koska ne merkitsevät omaa aikuisuutta.

Elokuvaa katsoessa tuli monesti mieleen tv-sarja Frendit, jossa aikuiset ihmiset koheltavat kuin teini-ikäiset. Lapsia ja aikuisia onkin paikoin kuin Frendit ilman naururaitaa.

Käsikirjoitus liukuu mielenkiintoisesti vakavista hetkistä hersyvään komediaan tai päinvastoin, mutta yllättävän hallitusti. Pekka Pesonen on kirjoittanut hyvin samantapaisista ihmisistä jo aikaisemmin tv-sarjoissaan Sairaskertomuksia ja Käenpesä.

Kohtauksissa, joissa Venla tekee työtään avioliittoneuvojana, on varsinkin ensin mainittu vahvasti läsnä. Puolivälin jälkeen elokuva jää hieman polkemaan samoja ratoja siirrellessään päähenkilöitä asemiin loppuratkaisua varten, mutta raikkaat näyttelijäsuoritukset pitävät kiinnostusta yllä.

Lapsia ja aikuisia esitetään TV2-kanavalla sunnuntaina 25.9.2022 klo 22.10. Elokuva on katsottavissa Areenassa 2.10. saakka.

Arvio: Jouni Vikman, Hohto 4/2004

Lisää luettavaa