Tänään tv:ssä: ”Kuin Jack Nicholson Hohdossa” – Tämä taitaa olla Vesa-Matti Loirin hurjin roolisuoritus

IMDb-arvosana 6.2.

9.8.2022 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2003 valmistunut kotimainen elokuva Pahat pojat.

Aleksi Mäkelän ohjaustyö on vetävä toimintaelokuva, jossa on erinomaisen paljon hyvän draaman aineksia ja kiinnostavat henkilöhahmot.

Lapsuuden hirmuissa kasvaneet Takkusen pojat Otto (Peter Franzén), Matti (Niko Saarela), Ilkka (Lauri Nurkse) ja Eero (Jasper Pääkkönen) kunnioittivat isäänsä.

Väkivaltainen ja mieleltään sairas Jokke-pappa (Vesa-Matti Loiri) kasvatti pojistaan tottelevaisia nyrkin ja raamatun yhdistelmällä. Lestadiolaisessa kodissaan pojat oppivat inhoamaan väkivaltaa ja kunnioittamaan Jumalaa.

Äidin kuoltua Otto, pojista vanhin, joutui kantamaan perheestä vastuuta isän mielisairaalareissujen aikana. Veljesten kovat kotikokemukset runnoivat pojista tiimin, joka toimi hyvin yhdessä.

Kimpassa pojat eksyivät ryöstöjen tielle, ja kimpassa he selvisivät elämässään eteen tulevista tilanteista. Yhdessä pojat myös rakensivat minuuttaan – yhdessä pärjääminen onkin elokuvan kantava teema.

Säveltäjä Tuomas Kantelinen loi elokuvaan musiikkia kohtauksiin, joiden sisältö ratkaisi musiikin sävyn. Henkilöhahmoille hän ei halunnut tehdä omia teemoja. Tämä käsittelytapa tukeekin hyvin elokuvan juonen nuotitusta, mutkia ja suvantoja.

Franzén, Saarela, Nurkse ja Pääkkönen ovat komea pahojen poikien nelikko, mutta sykähdyttävimmän roolin tekee isää esittävä Vesa-Matti Loiri.

”Se oli sairas ihminen, mutta oikeasti paha”, Loiri kertoi roolihahmostaan Ylen haastattelussa.

”Loiri sekoilee kuin Jack Nicholson Hohdossa”, kuvailtiin Leffatykin neljän tähden arviossa.

Pahoista pojista tuli suurmenestys, ja se sai elokuvateattereissa peräti 614 628 katsojaa. Kaikki virkavallan edustajat eivät elokuvalle lämmenneet.

Poliisiammattikorkeakoulussa tehtiin vuonna 2004 tutkimus, jonka mukaan Pahat pojat -elokuva toimi jonkin verran innoituksena samankaltaisiin rikoksiin.

Pahat pojat nähtiin Subilla jo perjantaina, mutta tänään kello 23.25 on vielä luvassa toinen lähetys samalla kanavalla. Katso traileri alta.

 

Lisää luettavaa