Tänään tv:ssä: ”Kuin kaunis painajainen, josta ei halua herätä” – Älä jätä väliin tätä viiden tähden kauhuelokuvaa

Uusi versio 1970-luvun kauhuklassikosta.

16.11.2021 05:00

Kauhuelokuvien uudelleenfilmatisoinnit ovat erittäin riskaabelia toimintaa. Monesti alkuperäisiin teoksiin liittyy sellaisia oman aikansa latauksia, joita ei kymmenien vuosien jälkeen ole mahdollista enää saavuttaa.

Dario Argenton Suspiria (1977) on kaikkien aikojen hienoimpia ja omalaatuisimpia kauhuelokuvia. Se on jättänyt sekä visuaalisella tyylillään että Goblinin upealla soundtrackilla lähtemättömän vaikutuksen genreen. Tällaisen teoksen uudelleenfilmatisointi hirvittää jo ajatuksena.

Luca Guadagnino onneksi onnistui vuoden 2018 uusintaversiossa loistavasti. Tuoretta näkemystä katsoessaan ei joudu vain katsomaan alkuperäistä elokuvaa kuva kuvalta ilman alkuperäisen henkeä, sillä Guadagnino on lähtenyt todella rohkeasti kuvittamaan alkuperäistä tarinaa omalla näkemyksellään.

Ahdistavan harmaa visuaalinen maailma korostetun kauniilla musiikilla tuntuu lähes päinvastaiselta alkuperäiseen giallo-henkeen verrattuna.

Uudessa versioinnissa myös annetaan ilahduttavasti enemmän tilaa tanssitaiteelle, joka intohimoisuudessaan tuntuu aidosti riivatulta.

Uusi Suspiria on kuin kaunis painajainen, josta ei halua herätä.

Pääosia esittävät Dakota Johnson, Tilda Swinton ja Chloë Grace Moretz.

Suspiria esitetään Yle Teemalla tiistaina 16.11.2021 klo 21.55. Areenassa 29 päivää. Katso traileri alta.

Tähdet ★★★★★

Jesse Huusari

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia