Megatähti Russell Crowe ja maineikas australialaisohjaaja Peter Weir lataavat illaksi täyslaidallisen meriseikkailua. Vuonna 2003 valmistunut Kuninkaan mies: Maailman laidalla on Napoleonin sotien meritaisteluista kertova eeppinen tarina, jossa laivat ovat puuta ja miehet rautaa.
Kuninkaan mies: Maailman laidalla perustuu Patrick O’Brianin romaanisarjaan. Kirjoja on parisenkymmentä, ja niistä on suomennettukin neljä ensimmäistä. Kirjojen päähenkilöinä seikkailevat kapteeni Jack Aubrey ja lääkäri Stephen Maturin. Elokuvan juonikuvio on otettu lähinnä sarjan kymmenennestä osasta The Far Side of the World.
Crowe esittää tiukkaa mutta oikeudenmukaista kapteeni Aubreytä. Stephen Maturinin osassa on Paul Bettany, joka esitti Crowen ystävää myös elokuvassa Kaunis mieli. Aubrey on suoraviivainen meriupseeri, kun taas Maturin on pohdiskeleva älykkötyyppi, joka välillä kyseenalaistaa Aubreyn toimintatavat ja haastaa hänet debattiin. Keskinäinen kunnioitus kuitenkin säilyy.
Elokuva sijoittuu vuoteen 1805. Aubreyn kipparoima brittilaivaston fregatti HMS Surprise on saanut tehtäväkseen pysäyttää ranskalaisen Acheronin, joka on paljon nopeampi ja paremmin aseistettu. Pitkä takaa-ajo vie Kap Hornin kautta valtamereltä toiselle.
Luonnollisesti tällaisessa elokuvassa on meritaisteluiden lisäksi kovia myrskyjä ja tiukkoja tilanteita. Kuvaan kuuluu myös miehistön ajoittainen niskurointi ja kapinahenki, jotka kitketään pois antamalla harkitusti ruoskaa.
Elokuvassa on seesteisiäkin hetkiä, jolloin toiminta jää vähemmälle ja henkilöhahmot saavat syvyyttä. Ystävyys ja johtajuus nousevat keskeisiksi teemoiksi.
Välillä on aikaa ottaa vähän rennommin. Silloin upseerimessissä pidetään juominkeja, joissa rommi virtaa ja kerrotaan huonoja vitsejä. Sen päälle kapteeni ja tohtori soittavat duettoja viululla ja sellolla.
Crowe esittää Aubreytä Gladiaattorista tutulla vähäeleisen karismaattisella tavalla. Ei jää epäilystäkään siitä, kuka on laivan kapteeni. Paul Bettanyn Maturin on hänelle hyvä aisapari. Sivuosatkin on miehitetty pätevästi. Erityisesti jää mieleen Max Pirkisin esittämä hädin tuskin teini-ikäinen mutta silti tositoimiin joutuva lordi Blakeney.
Tapahtumat sijoittuvat kokonaan merelle lukuun ottamatta pysähdyksiä Galapagossaarille. Siellä lääkäri-luonnontieteilijä Maturin pääsee leikkimään eräänlaista esi-Darwinia perehtymällä saarten floraan ja faunaan.
Ison budjetin tuotannossa on käytetty pienoismalleja, digitaaliefektejä ja oikeita laivoja. Kuvauksia tehtiin Titanic-elokuvan vesitankissa ja aavalla merellä. Eri tekniikat on yhdistetty taitavasti eikä trikkejä huomaa. Lopputulos on realistinen ja toteutettu pienintä yksityiskohtaa myöten. Mastot natisevat ja meri pauhuaa niin elävästi, että suolavesi maistuu suussa.
Peter Weirin meriittilistalla on elokuvia jotka ovat saaneet kriitikoitten suosion, useita Oscar-ehdokkuuksia ja paljon katsojia (Truman Show, Kuolleiden runoilijoiden seura, Todistaja).
Kuninkaan mies: Maailman laidalla on vakuuttava lisä näiden laatutöitten sarjaan. Se on vanhanaikaisen tyylikäs elokuva, jollaisia ei enää juuri tehdä.
Elokuva esitetään Subilla sunnuntaina 15.9.2024 klo 21.00. Sen voi katsoa myös Disney Plussasta, mistä se löytyy nimellä Master and Commander: Maailman laidalla. Alla traileri.