Tänään tv:ssä: Lajityyppinsä menestyneimpiä elokuvia – Pannaan julistettu käsikirjoittaja jäi ilman hänelle kuuluvaa Oscar-pystiään

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1953 valmistunut Loma Roomassa.

9.5.2019 05:00

Audrey Hepburnin elokuvien sarjan käynnistävä romanttinen komedia kertoo prinsessasta, joka karkaa Roomassa omille teilleen ja kohtaa jymyjuttua metsästävän lehtimiehen (Gregory Peck).

William Wylerin
ohjaustyö on kaikkien aikojen menestyneimpiä romanttisia komedioita. Se sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja palkittiin kolmessa kategoriassa. Yksi voittajista oli ensimmäistä kertaa pääroolissa esiintynyt Audrey Hepburn.

Elokuva edusti uudenlaista ajattelua myös ulkokuvausten autenttisuuden suhteen ja aloitti kaukokaipuisten matkailufilmien sarjan. Elokuva tallensi filmille Rooman 1950-lukulaisen nousukauden sykkeen ja toimi katalysaattorina varsinaiselle Vespa-huumalle myös Yhdysvalloissa. Audrey Hepburnin läpimurtorooli teki hänestä yhden 1950- ja 1960-lukujen suurimmista naistähdistä ja muoti-ikoneista.

Elokuvan tarinasta ja alkuperäisestä käsikirjoituksesta vastasi Dalton Trumbo, joka ei voinut kuitenkaan toimia elokuva-alalla omalla nimellään, sillä hänet oli Hollywoodissa julistettu pannaan epäamerikkalaista toimintaa tutkineen komitean leimattua hänet kommunistiksi. Trumbon nimeä ei nähty alkuteksteissä lainkaan, ja Oscarin vastaanotti hänen ystävänsäIan McLellan Hunter, joka oli mukana laatimassa lopullista käsikirjoitusta.

Trumbo kuoli vuonna 1976, ja hänelle kuuluva Oscar luovutettiin hänen leskelleen vuonna 1993. Trumbon nimi palautettiin elokuvaan vasta vuoden 2002 restauroidussa versiossa.

Loma Roomassa esitetään Yle Teemalla torstaina 09.05.2019 klo 21.00. Areenassa 14 päivää. Katso alta kohtaus elokuvasta.

Lisää luettavaa