Tänään tv:ssä: ”Merkittävä Hollywood-rooli” – Jasper Pääkkönen menee täydestä amerikkalaisena punaniskana

Episodin tähdet ★★★

22.2.2024 05:00

Spike Leen vuoden 2018 elokuvasta BlacKkKlansman tuli Suomessa yllätyshitti. Varmasti suurena apuna katsojalukujen keräämisessä oli sivuosassa esiintyvä Jasper Pääkkönen.

BlacKkKlansman keräsi Suomen teattereissa yli 220 000 katsojaa, mikä on hämmästyttävä saavutus. Suomalaisia näyttelijöitä on Hollywood-tuotannoissa näkynyt ennenkin, mutta vastaavanlaista ilmiötä ei ole ennen nähty.

Kyseessä on kuitenkin pienen budjetin tuotanto, jonka yleisömenestys olisi ilman Suomi-aspektia jäänyt todennäköisesti paljon pienemmäksi. Muuallakin maailmassa BlacKkKlansman menestyi mukavasti, vaikka mistään jättihitistä ei voi puhua.

Pääkkösen roolista hehkuttaminen ei ollut Suomessa liioittelua. Se on sivurooli, mutta silti erittäin merkittävä elokuvan tarinan kannalta. Kaiken lisäksi rooli on ollut selvästi todella haastava tehdä, mutta Pääkkönen menee aivan täydestä amerikkalaisena punaniskana. Ja mikä parasta, myös elokuva toimii, vaikkei se ihan napakymppi olekaan.

Varsinaisia päähenkilöitä esittävät John David Washington (Leen monissa elokuvissa näytelleen Denzel Washingtonin poika) ja Adam Driver.

BlacKkKlansman sijoittuu 1970-luvulle. Taustalla on uskomaton tositarina Ron Stallworthista, mustasta poliisista, joka soluttautui Ku Klux Klaniin. Washingtonin roolihahmo on ulkoiselta olemukseltaan kuin napattu aikakauden blacksploitaatioelokuvista.

Vastikään poliisivoimiin värväytynyt Ron joutuu tekemään tyhjänpäivisiä rutiinitöitä, ja kollegat suhtautuvat häneen rasistisesti. Ron janoaa työltään enemmän ja pääseekin tekemään haastavampia hommia siviilipuvussa.

Ron ja Adam Driverin esittämä Flip höynäyttävät klaanilaisia kunnolla: toinen hoitaa hommat puhelimessa, ja toinen ilmestyy tarvittaessa paikan päälle. Juutalainen Flip joutuu myös ensimmäistä kertaa elämässään kokemaan syrjintää, kun klaanilaiset alkavat epäillä, onko kyseessä puhdas arjalainen.

Ei ole epäselvää, etteikö Lee (s. 1957) olisi pätevä ohjaaja. Hän on ohjannut useita upeita elokuvia, kuten Do the Right Thing (1989), Malcolm X (1992) ja 25th Hour (2002). Hän on kuitenkin myös epätasainen tekijä, kuten vuoden 2013 Oldboy-uusintaversio osoittaa.

BlacKkKlansman on parhaimmillaan nautittava elokuva, mutta kaikki tarinan elementit eivät täysin loksahda paikalleen. Vaikka elokuva perustuu tositapahtumiin, farssimaisuus tuntuu välillä menevän hieman överiksi, eivätkä kaikki käänteet tunnu uskottavilta.

Lopussa tuodaan yhteyksiä nykyhetkeen ja samalla muistutetaan, että elokuvan teema on pohjimmiltaan vakava. Rasismi elää ja voi hyvin tänäkin päivänä. Komediallisista elementeistä huolimatta elokuvalla on painava viesti.

BlacKkKlansman nähdään nyt TV5-kanavalla kaksi kertaa:

  • To 22.02.2024 klo 22.10
  • La 24.02.2024 klo 00.15

Suoratoistona elokuvan voi katsoa tällä hetkellä seuraavista palveluista: Netflix, Prime Video, Ruutu Plus. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa