Tänään tv:ssä: Moderni länkkäri sijoittuu Suomen lappiin

IMDb-arvosana 6,1.

2.1.2022 08:00

Suomen lappiin sijoittuva nykywestern Viimeiset oli Viron kandidaatti Oscar-ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa.

Puhuttu kieli elokuvassa on kuitenkin kokonaan suomi, ja kielenkäyttö on jatkuvien v-sanojen myötä jopa meikäläisittäin melko karkeaa. Kiroilun tavallaan ymmärtää, sillä tämän nimeämättömän kuolleen pikkukylän asukkaat ovat jatkuvasti myös kännissä.

Jylhä tunturimaisema karseine asuntovaunuineen ja hökkeleineen näyttelee myös merkittävää roolia. Kamera viihtyy pitkäänkin lapin lakeuksilla ja lyhyesti väläytellään Norjankin vuoria.

Kuvaus onkin kauttaaltaan huippuluokkaa, mutta monelle katsojalle elokuva on varmasti liian synkkä.

Tommi Korpela näyttelee juonittelevaa kaivospomoa, joka haluaa arvokkaat maa-alueet itselleen tavalla tai toisella, mutta kauppoja ei synny sillä poronhoito on omistajille tärkeämpää ja kyse ei ole edes rahasta vaan periaatteesta.

Poromies (Sulevi Peltola) ja hänen poikansa (Samuli Edelmann) jäävät leffassa kuitenkin toissijaisiksi hahmoiksi, kun tarinan keskiössä on paremmasta elämästä haaveileva poromiehen toinen poika (Pääru Oja), joka on ihastunut parhaan kaverinsa (Elmer Bäck) naisystävään (Laura Birn), ja tämä taas on lääpällään edellä mainittuun ilkeään kaivospomoon.

Viimeiset esitetään TV1-kanavalla nyt kahteen otteeseen:

  • Su 02.01.2022 klo 20.55, YLE TV1
  • Ke 05.01.2022 klo 22.30, YLE TV1

Elokuvan voi katsoa myös Areenasta. Upotus alla.

Arvio: Tero Heikkinen

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia