Tänään tv:ssä: Näin alkoi upea elokuvasarja – ”Tällaisen kokemuksen toivoisi kokevansa oikeasti”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1995 valmistunut Rakkautta ennen aamua, joka aloitti suositun elokuvatrilogian.

5.5.2017 06:27

Kaksi vähän päälle parikymppistä nuorta kohtaa toisensa Wieniin matkalla olevassa junassa ja viettää perillä ikimuistoisen illan ja yön. Celine (Julie Delpy) on ranskalainen opiskelija joka on matkalla Pariisiin. Jesse (Ethan Hawke) on Euroopassa matkaileva amerikkalaisnuorukainen.

Junassa alkanut keskustelu johtaa molemminpuoliseen kiinnostuksen heräämiseen, ja kun ollaan perillä Wienissä Jesse ehdottaakin Celinelle että tämä lykkäisi matkansa jatkamista yön ylitse, jotta kaksikolla olisi koko ilta ja yö aikaa tutustua sekä Wieniin että toisiinsa.

Ohjaaja Richard Linklaterin (Boyhood) ja Kim Krizanin dialogivetoinen tarina on vastustamattoman sympaattinen kuvaus tilanteesta, johon itsekukin pystyy helposti samaistumaan: täysin yllättäen löytyneeseen orastavaan rakkauteen ottamassa ensiaskeliaan. Tarinasta tekee entistäkin kiehtovamman sen tapahtumaympäristöksi valittu romanttinen ja kaunis kaupunki jonka spontaani tutkiminen nuorena, idealistisena ja korviaan myöten ihastuneena olisi tosielämässä kadehtimisen arvoinen kokemus.

Rakkautta ennen aamua
on ulkoasultaan amerikkalaiseksi elokuvaksi kaikin puolin varsin epätyypillinen. Kaavamainen tarinarakenne puuttuu, keskeisimmällä sijalla ovat henkilöt ja tapahtumaympäristö on todella leimallisesti keskieurooppalainen. Jesse ja Celine vaeltelevat sattumanvaraisesti illan ja yön ajan pitkin kauniin kaupungin katuja ja puistoja, ja kohtaavat siellä erilaisia ihmisiä ja tilanteita samanaikaisesti kun keskustelevat koko ajan keskenään.

Tutustumisen myötä kiinnostus kehittyy ihastumiseksi, joka etsii jo keinoja muuttua rakkaudeksi. Aamu alkaa kuitenkin lähestyä uhkaavasti: millaiset mahdollisuudet nuorilla ihmisillä on jatkaa suhteensa rakentamista jos heidän on erottava aamulla ja molemmilla on oma elämänsä ei ainoastaan eri maissa, vaan myös eri mantereilla?

Hurmaava Rakkautta ennen aamua on ajattelevan ihmisen rakkauselokuva. Sillä ei ole mitään tekemistä hattaramaisten ja usein kovin kaavamaisten amerikkalaisten romantiikkahupsuttelujen kanssa. Sen romantiikka on maanläheisempää, eikä se aja henkilöhahmojaan yhteen pelkästään ulkoisten seikkojen tai epämääräisen kohtalon perusteella, vaan laittaa nämä toden teolla tutustumaan toisiinsa pitkien keskustelujen kautta, mikä mahdollistaa rakkauden kohdistumisen aitoon ja sielukkaaseen ihmisyksilöön pelkän ulkokuoren sijasta.

Rakkautta ennen aamua on kuin kaunis nuoruuden kokemus, jollaisen moni meistä toivoisi joskus kokeneensa oikeasti. Elokuvalle tehtiin jatko-osat vuosina 2005 ja 2015.

Elokuvan esittää Yle Teema & Fem perjantaina 05.05.2017 klo 21.00.

Lisää luettavaa