Tänään tv:ssä: Onko tässä maailman ärsyttävin pariskunta?

Seksiä kuitenkin riittää.

20.9.2021 15:02

Kiltti tyttö kohtaa kovispojan, eivätkä luokkatoverit jää vain katsomaan suhteen kehittymistä vierestä. Asetelma on kuin sittemmin maineeltaan tuhriintuneesta Grease-musikaalista. Siitä nyt ei kuitenkaan ole kyse, vaan monin kerroin hillitymmästä ja kliseisyydestä pois pyrkivästä draamasarjasta nimeltä Normaaleja ihmisiä. Sarja pohjaa kulttikirjailija Sally Rooneyn tekstiin.

Marianne (Daisy Edgar-Jones, Rimakauhua ja rakkautta) on alkuun tarinan kiltti tyttö, hikipinko lukutoukka, ja Connell (Paul Mescal, The Deceived) itsensä hikeen urheilukentällä puskeva nuorukainen. Koulukiusattu, mutta loisteliaan piikikäs Marianne päätyy tutustumaan Connelliin kotinsa hulppeissa puitteissa, joita pojan työväenluokkainen äiti siivoaa.

Jykevyydestään huolimatta Connell on henkilönä pehmo, ja Marianne oikeastaan tarinan kovis. Molemmat tuntevat suurta vetovoimaa toisiinsa, mutta Connell arastelee maineensa puolesta, eikä halua paljastaa suhdetta. Valmistujaisten jälkeen asetelma kääntyy lähes päälaelleen, kun Marianne saa uudessa opiskelukaupungissa keskipisteen aseman ja Connell kadottaa kaikki verkostonsa. Nuoren miehen ulkopuolisuuden tuska tihkuu ruudusta läpi vahvana. Mariannen kipuilu on peitellympää.

Vaikka sarja selvästi pyrkii pois kliseisyydestä esim. tosielämän keskusteluja muistuttavaksi hiotun dialoginsa kautta, jotkin sen yksityiskohdista ovat kuin toisintoa monesta muusta draamasta. Runsaat seksikohtaukset kiihkeästi toisiaan rakastavan parin välillä saattavat toki saada katsojan unohtamaan räikeimmät kliseet. Kaikki tuo seksi ei kuitenkaan pyyhi pois sitä, että Maranne on välillä huippukirjallisuutta siteeraavana älykkönä kertakaikkisen sietämätön persoona ja Connell taas kiukuttavan vätysmäinen lusmu ihmissuhteissaan. Vaikka sarja kietoo katsojan hyvin koukkuunsa, sen päähenkilöt saattavat tuntua maailman ärsyttävimmiltä.

Yle esittää minisarjan Normaaleja ihmisiä nyt uusintana. BBC on tiedottanut, että 12-jaksoiselle kokonaisuudelle on luvassa myös jatkoa.

 

Normaaleja ihmisiä Yle tv2:lla alkaen ma 20.9.21 klo 23.30 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa