Tänään tv:ssä: Pelottavan ajankohtainen elokuva vuodelta 1998 – Varoitus: Harvinaisen raaka väkivalta ei sovi herkimmille

IMDb:n Top 250-listalla sijalla 38.

Vuonna 1998 valmistunut American History X on ajankohtainen vielä tänäkin päivänä äärioikeistolaisuuden nostaessa päätään ympäri maailman.

Elokuva kertoo Edward Nortonin esittämästä uusnatsista, joka purkaa vihansa tappamalla ja joutuu vankilaan. Vapauduttuaan hän pyrkii säästämään pikkuveljensä (Edward Furlong) vankilakierteeltä.

American History X on syvällinen ja koskettava draama, mutta se sisältää myös raakoja ja väkivaltaisia kohtauksia, joten se ei sovi heikkohermoisille katsojille.

Elokuva sai kriitikoilta erinomaisen vastaanoton, ja etenkin ylistettiin Edward Nortonin roolisuoritusta, joka toi hänelle Oscar-ehdokkuuden.

Ohjaaja Tony Kaye ei kuitenkaan ollut lopputulokseen tyytyväinen. Hän oli niin suivaantunut elokuvan tuotannosta että yritti saada nimensä poistettua kokonaan elokuvan krediiteistä.

Kuvausten aikana käsikirjoitusta muutettiin useaan otteeseen, eikä Kaye uutisten mukaan enää tunnistanut elokuvaa omakseen.

American History X esitetään lauantaina 31.10.2020 klo 23.25. Katso traileri alta.

YouTube video