Tänään tv:ssä: Pöhkö komediasarja siirtyi valkokankaalle Speden tuottamana – Videolle kuvattu elokuva on nykyään kulttikamaa!

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1987 valmistunut Fakta homma.

Komediasarja Fakta homma keräsi vuosina 1986–1987 televisiossa suomalaisyleisön suosion. Riitta Havukainen ja Eija Vilpas kehittelivät sarjan jo opiskeluaikanaan Teatterikorkeakoulussa, ja mukaan otettiin aviomiehiksi opiskelijakaverit Taneli Mäkelä ja Lasse Karkjärvi.

Spede Pasanen näki aiheessa potentiaalia myös valkokangashitiksi ja tuotti sarjan pohjalta pitkän elokuvan, jonka ohjasi Speden vanha yhteistyökumppani Jukka Virtanen.

Elokuvasta ei kuitenkaan tullut Uuno Turhapuron kaltaista ilmiötä. Katsojia kertyi teatterikierroksella vain noin 29 000.

Elokuva kuvattiin ensin videolle ja siirrettiin siitä filmille, mikä näkyi lopputuloksessa.

”Sekin mikä voisi olla huvittavaa, puuroutuu suttuiseen toteutukseen. Teknisesti kuvanauhalta filmille siirto tuottaa epätarkkaa kuvaa, jonka laatua yö- ja sadekohtaukset eivät ainakaan paranna”, kirjoitti Uuden Suomen Aune Kämäräinen.

Muutkaan kriitikot eivät elokuvasta ilon aiheita juuri löytäneet.

”Kymmenen minuuttia televisiossa on hauskaa, mutta miltei puolitoista tuntia ei enää”, pohdiskeli Sauli Pesonen Kalevassa.

Fakta homma saikin jatkoa televisiosarjana kymmenisen vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeeen ilman Taneli Mäkelää. Nykyään sarja ja elokuva nauttivat kulttisuosiota, mikä johtuu paitsi hauskoista hahmoista ja käsikirjoituksesta myös camp-arvoista.

Fakta homma esitetään MTV3-kanavalla keskiviikon ja torstain välisenä yönä 24.10.2019 klo 00.55.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Vastaamalla näet muiden vastaukset.