Tänään tv:ssä: Ruotsalainen juhannus – pikkuneidit päissään, huviveneessä makaa eloton mies ja lääkärillä riittää sutinaa

Kyllä, kyse on perheohjelmasta.

26.6.2021 12:47

Juhannuspäivänä on tarjolla myös ysärinostalgiaa, sillä Yle tuo ruutuihin pohjoismaisena yhteistuotantona tuolloin tehdyn draamasarjan Saaristolaislääkäri (Skärgårdsdoktorn). Nimi kertoo paljon, sillä Samuel Frölerin (Modus, Sorjonen) näyttelemä Johan Steen ottaa heti aloitusjaksossa vastaan viran saaristoalueen lääkärinä. Tunnelmaltaan ja tyyliltään sarjaa voi verrata takavuosien kotimaisiin, kuten sarjoihin Puhtaat valkeat lakanat ja Blondi tuli taloon.

Johan Steen saapuu Afrikasta asti Ruotsin kesäiseen saaristoon Wilma-tyttärineen (Ebba Hultkvist) – vapauttaakseen lääkäriappiukkonsa eläkkeelle. Kummastusta herättää, ettei Johanin vaimo ja vanhan Axel Holtmanin (Sten Ljunggren) tytär ole matkassa mukana.

Ajankuvaa heijastelevat ihmisten asenteet, karvalakkimallin kännykät katkeilevine yhteyksineen ja tietenkin muoti. Toisaalta sarjassa on tiettyä ajattomuutta, sillä esim. sen kolmannessa jaksossa nähdään perinteistä pohjoismaista juhannushulinaa. Yksinhuoltajaksi totutteleva Steen löytää 12-vuotiaan tyttärensä humalaisena, vaelteleva nuorisojoukko häiriköi paikallisia ja toki joku juo myös suruunsa niin armottomasti, että lääkärin pitää kiitää apuun kesken treffiensä.

Saaristolaiselämässä on silti hohtonsa, josta sarja päästää jyvälle mukavasti kuvaruudun välityksellä. Perhesarjoille tyypillisesti vakavatkin asiat, kuten lapsen katoaminen tai perheväkivalta on kuvattu ja käsitelty siten, ettei herkemmille katsojille koituisi traumoja. Saaristolaislääkärin rehevistä henkilöhahmoista, meren leppeistä aalloista ja auringosta voi nauttia kahden kauden verran heti Yle Areenasta tai viikoittain Ylen kanavilla.

 

Saaristolaislääkäri Yle tv1:llä alkaen la 26.6.21 klo 13.25, Yle Teema & Femillä sunnuntaisin klo 20.00 ja Yle Areenassa kahden kuukauden ajan.

Lisää luettavaa