Tänään tv:ssä: Se tunne, kun kaikki loksahtaa täydellisesti paikalleen – Ehkä paras jännityselokuva, mitä on ikinä tehty

IMDb-arvosana 8,0.

14.8.2022 06:30

Kesäisen Amityn pikkukaupungin lomasesonki menee pilalle, kun ihmislihan makuun päässyt valkohai alkaa terrorisoida vesistöjä.

Lomailijoiden tuomista dollareista huolestunut pormestari ei halua tunnustaa tosiasioita. Kun kuolonuhrien määrä kasvaa, niin ei auta muu kuin lähteä ison kalan pyyntiin. Tehtävän ottavat vastaan kolme erityyppistä miestä: vettä pelkäävä poliisi (Roy Scheider), nörtin oloinen haitutkija (Richard Dreyfuss) ja parkkiintunut merikarhu (Robert Shaw).

Vuonna 1975 ilmestynyt Tappajahai on paitsi yksi kaikkien aikojen jännityselokuvia myös merkkiteos monessa suhteessa. Peter Benchleyn bestsellerin filmatisointi aloitti täysin oman kauhuelokuvan lajityyppinsä ja synnytti samalla kesäisten suurelokuvien buumin. Lisäksi se teki 27-vuotiaasta Steven Spielbergistä menestysohjaajan.

Elokuva on kestänyt hienosti aikaa. Toisin kuin sen monet jatko-osat ja lukuisat jäljittelijät, Tappajahai on mestariteos, jossa kaikki elokuvan osa-alueet John Williamsin teemamusiikista Verna Fieldsin Oscar-palkittuun leikkaukseen loksahtavat täydellisesti paikoilleen.

Lukuisat katselukerrat eivät elokuvan maagista vetovoimaa vähennä.

Tappajahai esitetään AVAlla sunnuntaina 14.08.2022 klo 21.00. Toinen esitys Subilla lauantaina 20.08.2022 klo 23.20. Katso alta kooste haiefektien tekemisestä.

Lisää luettavaa