Tänään tv:ssä: Siloteltua uudisraivaajadraamaa

Nostalgiaa vuosikymmenten takaa.

18.12.2020 15:31

”Ne ei tahdo mua, ne tahtoo Ingallsin Lauran”, kähisi Maija Vilkkumaa yhdessä soitetuimmista biiseistään. Runsas sata vuotta sitten eläneen Laura Ingalls Wilderin nimi koristaa pitkää riviä kirjanselkämyksiä. Uudisraivaajaperheen tytär kirjoitti omasta ja perheensä elämästä menestyksekkään kirjasarjan, jonka tv-versiointi kohosi niin ikään menestykseksi yli 40 vuotta sitten.

Menestyksen reseptiin liittynee molemmissa tapauksissa se, että tarinaa hiottiin yleisöä varten koko perheelle sopivaksi. Pieni talo preerialla -sarja sai lisäksi yhteen pääosaansa lännensarja Bonanzassa yli 10 tuotantokautta ratsastaneen Michael Landonin. Raamikas näyttelijä vetosi unelmavävymäisyydellään yhä ihailijakuntaansa, vaikka hänen osansa vaihtui Bonanzan veljessarjan nuorimmaisesta pienen Laura Ingallsin isäksi ja lempeäpiirteisen Karen Grassien tulkitseman Carolinen puolisoksi.

Yle on kierrättänyt suosikkisarjaa nostalgiannälkäisille jälleen tänä vuonna. Tällä haavaa Ylen kanavalla edetään jo sarjan toiseksi viimeistä kautta, mutta mikään ei estä katsojaa hyppäämästä näihin vankkureihin edelleen. Landonia ja muita Ingallsin perheen näyttelijöitä, kuten Lauraa esittäessään aikuiseksi kasvanutta Melissa Gilbertiä, ei näissä jaksoissa juuri nähdä. Sen sijaan tarjolla on muiden uudisraivaaja-alueen asukkaiden ja kasvavien amerikkalaiskaupunkien eläjien arkea, yhteen tai kahteen jaksoon pilkottuina kokonaisuuksina.

Jopa Mad Magazinen sivuilla naureskeltiin aikoinaan, että Pieni talo preerialla menetti viehätystään siinä vaiheessa, kun Melissa Sue Andersonin näyttelemä Mary Ingalls sokeutui. Laura Ingalls Wilderin tekstiin löyhästi pohjautuvaa sarjaa voi kuitenkin kokonaisuudessaan pitää esimerkkinä siitä, kuinka 1970-luvun amerikkalaisissa tv-tuotannoissa haluttiin välittää eteenpäin kuvaa korkeasta moraalista, hyvän ja pahan eroista ja kristillisestä elämäntavasta (uskontoa silti tuputtamatta). Niinpä jopa sarjan kehnoimmat jaksot avaavat mielenkiintoisen ikkunan vuosikymmenten takaiseen maailmaan – jossa myös sarjan tuottajana ja ohjaajana toiminut Landon pyrki tiimeineen kuvaamaan vielä vanhempaa maailmaa.

Päivän jaksossa nähdään Laura Ingalls Wilder -keskeinen tarina, joka muistuttaa kirjailijan toimineen myös opettajana. Romantiikalla silattu jakso kertoo suoraviivaiseen tyyliin ystävyydestä ja vanhanpiian hullaantumisesta. Tosielämässä useasti kotitilansa sadon menettäneen Ingalls Wilderin rahapula jää siinä sivussa lähinnä anekdootiksi. Tekijät ovat ehkä ajatelleet, ettei katsojaa saa masentaa sellaisella aiheella.

Paramount suunnittelee Ingalls Wilderin kirjojen pohjalta nyt uutta versiointia televisioon. Uuden sarjan näyttelijöistä tai muusta tekijätiimistä ei kuitenkaan ole vielä kerrottu lähemmin.

Pieni talo preerialla Yle Teema & Femillä ma-pe klo 16.00 ja kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Lisää luettavaa