Tänään tv:ssä: Spede valitti ettei saanut Elokuvasäätiön tukea mutta teki muhkealla rahoituksella vuoden 1992 katsotuimman elokuvan

Elokuva sai lähes kolmanneksen budjetistaan säätiön tukena.

Vuonna 1992 valmistunut Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti alkaa kohtauksilla aiemmista Turhapuro-elokuvista Jörn Donnerin kommentoimana.

Sitten selviää, että Uuno Turhapurosta on tullut Suomen presidentti. Uuno nimittää uuteen hallitukseen isäukkonsa, Härski Hartikaisen, Sörsselsönin ja muut kotikylänsä henkilöt.

Kun Uuno tajuaa, ettei meillä ole kuningasta toisin kuin muissa Pohjoismaissa, hän päättää korjata asian tekemällä Suomesta kuningaskunnan.

Ohjauksesta vastaa Uuno-elokuvien vakio-ohjaaja Ere Kokkonen. Pääroolissa nähtävän Vesku Loirin ohella elokuvassa on mukana tutut tyypit, joita esittävät Tapio Hämäläinen, Marita Nordberg, Simo Salminen, Spede Pasanen ja Hannele Lauri.

Mukaan on lisäksi useita julkisuuden henkilöitä, kuten Ben Zyskowicz, Hilkka Ahde sekä tv-toimittajat Leif Salmén, Pekka Oksala ja Anna-Kaisa Hermunen.

Elokuvan tuottanut Spede Pasanen tunnettiin siitä, että hän haukkui Elokuvasäätiötä, joka ei antanut häneen elokuvilleen tukea. Tälle elokuvalle säätiö kuitenkin myönsi 1,5 miljoonan markan tuen, mikä oli lähes kolmannes tuotantokustannuksista.

Lopptuloksena oli vuoden 1992 katsotuin elokuva Suomessa.

Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti esitetään Subilla keskiviikkona 04.08.2021 klo 21.00.

Aiheeseen liittyvät jutut