Tänään tv:ssä: Star Wars -sarja The Mandalorian alkaa hitaasti, mutta sitten tapahtuu jotain ihmeellistä

Disney Plus -palvelun odotetuimmasta sarjasta saadaan esimakua perinteisen television puolella.

The Mandalorian on Disney Plus -palvelun ehkä odotetuin nimike. Suoratoistopalvelu aloittaa Suomessa 15. syyskuuta, mutta maistiaisena nähdään The Mandalorianista ensimmäinen jakso sunnuntai-iltana FOX-kanavalla.

Star Wars -universumiin kuuluvassa sarjassa galaktinen imperiumi on kukistunut, ja lainsuojattomuus vallitsee.

Haarniskaan pukeutunut yksinäinen asemies kulkee syrjäseutujen halki ansaiten elantonsa palkkionmetsästäjänä.

Sarjan tuottaja ja pääkäsikirjoittaja on Iron Man -elokuvien ja Disney-uudelleenfilmatisointien (Viidakkokirja, Leijonakuningas) ohjaajana tunnettu Jon Favreau.

Episodin toimitus pääsi katsomaan ensimmäisen jakson etukäteen. Tarina lähtee melko hitaasti ja yllätyksettömästi liikkeelle. Sarjan päähenkilö on eräänlainen lapsille sallittu Judge Dredd, joka ei koskaan riisu kypäräänsä.

The Mandalorian sisältää Star Wars -faneille tuttuja aineksia, vaikka hahmot ovatkin pääasiassa uusia. Spin off -elokuva Solo tulee vahvasti mieleen, sillä myös The Mandalorianissa on mukana lännenelokuvan aineksia.

Koska päähenkilöllä on aina kypärä päässä, häntä olisi helppo haukkua kirjaimellisesti yksi-ilmeiseksi. Pedro Pascal saa äänellään ja ruumiinkielellään hahmon kuitenkin eloon.

Sivuosassa nähdään ohjaajalegenda Werner Herzog, joka esittää palkkionmetsästäjän värvääjää. Toista sivuroolia esittää Rocky-elokuvista tuttu Carl Weathers, jolle on jatkossa luvassa lisääkin ruutuaikaa.

Visuaalisesti sarja on komeaa katsottavaa, ja siinä nähdään näyttävää kuvastoa, vaikka välillä tuntuukin, että se on televisioon tehty riisuttu Star Wars. Ei sarja kuitenkaan halvalta näytä, ja saagan elokuviin vertaaminen onkin ehkä epäreilua.

The Mandalorianin ensimmäisen jakson loppukohtaus saa kuitenkin pienet puutteet unohtumaan. Spagettiwesternit mieleen tuova viimeinen kymmenminuuttinen nostaa jakson aivan uudelle tasolle, ja kaiken kruunaa ensi kertaa näyttäytyvä vauva-Yoda!

Pelkästään hienon lopetuksen takia ensimmäinen jakso kannattaa katsoa. Sarjaa jää kaipaamaan lisää.

The Mandalorianin ensimmäinen jakso esitetään FOX-kanavalla sunnuntaina 13.09.2020 klo 21.00. Katso traileri alta.