Tänään tv:ssä: Suomalainen fantasiaklassikko toteutettiin Neuvostoliiton tuella – Elokuvan budjetti oli miljardiluokkaa

Episodin tähdet ★★★★

28.2.2024 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1959 valmistunut Sampo.

Kalevalaan perustuva elokuva tehtiin suomalais-neuvostoliittolaisena yhteistyönä. Suomessa oli pitkään suunniteltu filmatisointia Kalevalasta, mutta se toteutui vasta venäläisten tehtyä aloitteen. Vaikka Neuvostoliitosta tuli projektiin mukaan ansioituneita tekijöitä ja valtava koneisto, Suomessa projektiin suhtauduttiin varauksella jo ennen kuin kuvauksia oli aloitettu. Useimmat eivät pitäneet ajatuksesta, että venäläiset tarttuisivat suomalaisten kansallisaarteeseen – etenkin kun selvisi, että elokuva perustuisi Kalevalaan vain osittain.

Eikä Sampo loppujen lopuksi kovin suomalainen elokuva olekaan. Se on kuvattu lähes kokonaan Suomessa, mutta ohjaaja, käsikirjoittajat, lavastaja ja säveltäjä ovat venäläisiä. Suomalaisia tekijöitä edustavat muun muassa apulaisohjaaja Holger Harrivirta, pukusuunnittelija Ritva Karpio sekä suomenkieliset vuorosanat sovittanut Väinö Kaukonen. Väinämöisen esittäjä Urho Somersalmi on keskeisistä näyttelijöistä ainoa suomalainen. Ilmarisen esittäjä Ivan Voronov ja Louhi eli Anna Orotsko olivat venäläisiä, Annikkia esittävä Eve Kivi virolainen ja Lemminkäisen roolissa nähty Andris Ošin liettualainen.

Budjetiltaan Sampo oli kotimaisittain jättiluokkaa. Elokuvan kokonaiskustannuksiksi arvioitiin Elonet-sivuston mukaan noin miljardi markkaa, kun suomalainen elokuva tuolloin maksoi keskimäärin 15 miljoonaa markkaa.

Jos ei odota uskollista Kalevala-filmatisointia, Sampo on komea elokuvaelämys. Ohjaaja Aleksandr Ptuško on luonut värikylläisen ja upeasti lavastetun fantasian, jossa on unohtumaton sadunomainen tunnelma. Animaattorinakin tunnettua Ptuškoa (1900–1973) on sanottu Venäjän Walt Disneyksi, eikä syyttä. Nykyohjaajista tulee mieleen Tim Burton. Kyisen pellon kyntö ja eloon heräävät luonnonelementit on luotu henkeäsalpaavan komeasti.

Sammosta ei tullut toivottua kansainvälistä menestystä, mutta se löysi tiensä myös Yhdysvaltoihin, missä sitä esitettiin nimellä The Day the Earth Froze. Siellä sitä markkinoitiin jonkinlaisena b-luokan fantasiaelokuvana, jossa tekijöille ja näyttelijöille oli annettu englanninkieliset nimet.

Sampo esitetään TV1-kanavalla keskiviikkona 28.02.2024 klo 13.20. Elokuvan voi katsoa myös Elonet-sivustolta.

Lisää luettavaa