Tänään tv:ssä: Tämä elokuva teki Al Pacinosta lopullisesti tähden – ”Virtuoosimaisen täydellistä työtä”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1973 valmistunut Serpico – kadun tiikeri.

26.10.2017 05:05

70-luvun poliisigenren henkilörealismi nousi huippuunsa Sidney Lumetin uran hienoimpiin kuuluvassa työssä, jonka pääosassa Al Pacino tekee loisteliaan roolisuorituksen. Jo Kummisedän (1972) sivuosassa ansaittua huomiota kerännyt nuori näyttelijä jäi lopulta kuitenkin Marlon Brandon bravuurisuorituksen jalkoihin, ja niinpä vasta Serpicoa voikin pitää Pacinon uran todellisena läpimurtona. Elokuvan nimirooli teki hänestä lopullisesti tähden.

Serpico perustuu tosielämän poliisihahmoon. Tarinan pohjana on konstaapeli Frank Serpico, joka ajautui henkiselle ja lopulta fyysisellekin tulilinjalle New Yorkin poliisilaitoksen kanssa kohdattuaan siellä jatkuvaa ja laajalle levinnyttä korruptiota. Serpico oli läpeensä rehellinen, ”puhdas” kyttä, joka ei suostunut koskemaan yhteenkään senttiin likaista rahaa, ei edes pitääkseen kollegansa rauhallisina. Nämä nimittäin jatkuvasti epäilivät lahjomattoman Serpicon uskollisuutta työtovereitaan kohtaan.

Pacino tekee Serpicona virtuoosimaisen täydellistä työtä, jota ei voi kuin ihailla. Lumetin ohjaus on psykologisesti hallittua henkilödraamaa, jossa keskeinen sija on juuri Serpicon hahmolla, ei niinkään hänen tutkimillaan rikoksilla. Elokuva keskittyy näyttämään sen repivän paineen, jonka alla tarinan päähenkilö elää, kunnes seinä tulee lopulta vastaan. Serpico ei ottanut koko elämänsä aikana ainuttakaan lahjusta mutta joutui maksamaan koskemattomuudestaan kalliin hinnan.

Serpico nähdään Yle Teeman Kino Klassikko -sarjassa torstaina 26.10.2017 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa