Tämä jos mikä on kotimainen kulttileffa – Mukana ehkä suomalaisen elokuvahistorian legendaarisin kohtaus!

Italialainen palkkamurhaaja saapuu Suomeen etsimään ainoaa ihmistä, joka hänelle jotain merkitsee.

29.12.2021 05:00

Mika Kaurismäen hieno kokeellinen elokuva Rosso (1985) avasi hänelle väylän kansainvälisille markkinoille. Rosso on outo sekä sisällöltään että tekotavaltaan.

Road movien tarina on yksinkertainen: Kari Väänäsen näyttelemä sisilialainen palkkamurhaaja tulee Suomeen etsimään entistä rakastettuaan.

Matkakumppanikseen hän saa suomalaisen Martin, jota näyttelee Eppu Normaalin laulusolisti ja pääsanoittaja Martti Syrjä.

Yhdeksi suomalaisen elokuvan legendaarisimmista kohtauksista on noussut tuokio autosta, jossa Väänänen ja Syrjä laulavat kappaleen L’Italiano / Olen suomalainen. Oli vähällä, ettei Syrjä olisi pystynyt ottamaan vastaan rooliaan levytyskiireiden takia. Sitä varten oli jo varalle otettu Matti Pellonpää.

Rosso on hieno kokonaisuus, jonka onnistumisen takeena on hieno näyttelijätyö. Se on etenkin Kari Väänäsen taidonnäyte. Viimeistään tässä elokuvassa hän osoitti olevansa yksi oman aikakautensa parhaimmista näyttelijöistä.

Väänänen opetteli rooliaan varten puhumaan italiaa ja teki sen niin uskottavasti, että ohjaajalta kyseltiin ulkomaalaisilla festivaaleilla, miksi sardinialainen näyttelee sisilialaista.

Rosso kuvattiin muutamassa viikossa alle kahden miljoonan markan budjetilla. Kaurismäki oli löytänyt jääkaapista aikaisempien elokuvien jäljiltä eri laatuisia filminjämiä, joille päätettiin tehdä jotakin. Ohjaaja ja pääosanesittäjä suunnittelivat tarinan, mutta varsinaista käsikirjoitusta ei tehty, vaan kuvauspaikalla improvisoitiin paljon.

Kertojaäänen kirjoitti myöhemmin ohjaajan nuorempi veli Aki Kaurismäki. Kohtaukset tehtiin usein yhdellä otolla, eikä mitään uusittu. Otoksen pituuden saneli rullassa oleva filmin määrä. Italiassa kuvattuja kohtauksia jouduttiin tekemään piilokameralla kuvauslupien puuttuessa, ja samaa tapaa käytettiin myös Suomessa, jotta ihmiset eivät reagoisi kameran paikallaoloon.

Rosso esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 29.12.2021 klo 13.55. Pistä leffa alta pyörimään.

Lisää luettavaa