Tänään tv:ssä: Tämä on pakko nähdä! Bond-tuottajan agenttiseikkailu sijoittuu Suomeen, mutta miksi Turun linna on keskellä Helsinkiä?

Suorastaan psykedeelinen seikkailu.

Vuonna 1967 valmistunut brittiläinen vakoiluelokuva Miljardin dollarin aivot on siitä mielenkiintoinen tapaus että se sijoittuu Helsinkiin.

Helsinki on takavuosina esittänyt Neuvostoliittoa useissa elokuvissa, mutta tässä tapauksessa Suomi esittää itseään. Elokuvassa ei nimittäin pelkästään piipahdeta Suomessa, vaan lähes koko elokuva tapahtuu talvisessa Helsingissä.

Miljardin dollarin aivoja kuvattiin myös Turussa ja Porvoossa. Turun linna on tosin elokuvassa rakennus Helsingissä. Porvoo taas esittää Riikaa, mutta siellä ajellaan selvästi VR:n junilla.

Varhaisten James Bond -elokuvien tuottajan Harry Saltzmanin tuottama elokuva perustuu Len Deightonin vakoiluromaaniin. Sittemmin kulttiohjaajaksi nousseen Ken Russellin (Tommy, Muutostiloja) ohjaamana siitä tuli sekopäinen, jopa psykedeelinen seikkailu.

Yksityisetsiväksi ryhtynyt ex-agentti Harry Palmer (Michael Caine) toimittaa termospulloa vanhalle ystävälle Helsinkiin ja törmää salajuoneen, jolla kommunismi aiotaan kukistaa supertietokoneen avulla.

Cainen lisäksi elokuvassa nähdään Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka sekä Catherine Deneuven isosisko Françoise Dorléac, joka kuoli auto-onnettomuudessa vähän ennen elokuvan ensi-iltaa.

Suomalaisnäyttelijöitäkin on mukana, sillä pikkurooleissa vilahtavat Åke Lindman ja Pirkko Mannola. Lindman toimi elokuvassa myös apulaisohjaajana.

Miljardin dollarin aivot esitetään Yle Teemalla sunnuntaina 20.09.2020 klo 12.46, jonka jälkeen se on katsottavissa Areenassa kuuden päivän ajan. Alla alkuperäinen traileri.