Tänään tv:ssä: ”Tässä komediassa mikään ei ole pyhää” – Stalinin perillisten valtataistelusta syntyi kylmäävä viiden tähden elokuva

IMDb-arvosana 7,3.

Armando Iannuccin (In the Loop, Veep-sarja) ohjaama poliittinen satiiri Stalinin kuolema (2018) keskittyy Josif Stalinin kuolemaa seuranneeseen valtataisteluun.

Pelätty johtaja saa kohtalokkaan sairauskohtauksen, ja lähipiiriin kuuluneet kommunistivaikuttajat joutuvat hämmentävän tilanteen eteen.

Vaikka The Death of Stalin on komedia, tuntuu aluksi hieman oudolta nähdä Steve Buscemi Hruštšovina ja Michael Palin Molotovina. Siihen tottuu pian, sillä Buscemi, Palin ja etenkin Berijaa esittävä Simon Russell Beale tekevät unohtumattomat roolityöt.

Parasta elokuvassa on kuitenkin terävä dialogi ja musta huumori. Välillä toilailu menee pöljän farssin puolelle, mutta sen antaa anteeksi, kun kokonaisuus on niin riemastuttava ja samalla kylmäävä. Kaiken lisäksi 1950-luvun Neuvostoliitto on lavastettu komeasti.

Elokuvaa esitettiin Suomen teattereissa englanninkielisellä nimellä Death of Stalin. Se sai Episodin ensi-ilta-arviossa täydet viisi tähteä.

”Oikeastaan mikään ei nyt ole turvassa tai pyhää, ja jo pelkästään siitä Iannucci ansaitsisi jonkinlaista tunnustusta”, Marta Bałaga kirjoitti arviossaan.

Stalinin kuolema esitetään Yle Teemalla lauantaina 09.07.2022 klo 22.05. Areenassa 29 päivää. Katso traileri alta.

YouTube video