Tänään tv:ssä: Tätä tieteisjännäriä odotettiin 35 vuotta – mikä parasta, odotus palkittiin!

IMDb-arvosana 8.0

Blade Runnerin ja sen vuonna 2017 ilmestyneen jatko-osan välillä oli peräti 35 vuotta aikaa, mikä on jälkikäteen ajatellen hyvä asia, sillä elokuvalle löytyi lopulta erinomainen tekijä. Denis Villeneuve (Incendies, Sicario) on nykyohjaajista parhaita.

Alkuperäisen elokuvan ohjaaja Ridley Scott sen sijaan kompuroi toisen klassikkonsa jatko-osassa Alien: Covenant, joka ilmestyi hieman aiemmin. Scott toimi Blade Runner 2049:n taustajoukossa tuottajana.

Villeneuve osoitti jo edellisellä elokuvallaan Arrival hallitsevansa tieteiselokuvan lajityypin, joten Blade Runner 2049:n valmistumista odotellessa saattoi uskoa taiteellisen toteutuksen olevan hyvissä käsissä. Eikä Villeneuve pettänyt korkealle asetettuja odotuksia.

Blade Runner 2049 sijoittuu kolmekymmentä vuotta ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen. Ryan Goslingin esittämä K on Los Angelesin poliisin replikantti eli ihmisen kaltainen robotti. Hän on uudenlainen blade runner, jonka tehtävänä on tuhota vanhemmat mallit. K tekee löydön, joka johdattaa hänet alkuperäisestä elokuvasta tutun Rick Deckardin (Harrison Ford), jäljille. Samalla K alkaa tutkia omaa menneisyyttä ja muistojaan.

Villeneuve on säilyttänyt jatko-osassa alkuperäisen elokuvan hengen, ja se näkyy sekä visuaalisessa ilmeessä, äänimaailmassa että tarinassa. K on oikeastaan kiinnostavampi ja monitasoisempi hahmo kuin Deckard. Vaikka Blade Runner 2049 on tämän päivän elokuva tämän päivän visioilla, siinä on viehättäviä retrohenkisiä silmäniskuja vuoden 1982 elokuvaan, ja niistä tulee kiehtova linkki aiemmin tapahtuneeseen.

Ennen kaikkea Blade Runner 2049 on jotain täysin uutta. Älykäs käsikirjoitus ei keskity pelkästään kuvaamaan tulevaisuuden maailmaa, vaan siinä on kiehtovia filosofisia pohdintoja ihmisyyden olemuksesta. Kumpi K loppujen lopuksi on, ihminen vai replikantti? Mikä erottaa ihmisen ja koneen? Miten muistot vaikuttavat ihmiseen?

Blade Runner 2049 ei menestynyt odotetusti lippuluukuilla, mikä todennäköisesti johtuu siitä, että tarina etenee verkkaisesti ja elokuva kestää lähes kolme tuntia. Oscar-kisassa Blade Runner 2049 pääsi mukaan viidellä ehdokkuudella, mutta parhaan elokuvan ehdokkuus jäi saamatta, vaikka sen elokuvan tekijät ehdottomasti olisivat ansainneet. Oscarit elokuva sai kuvauksesta ja erikoistehosteista.

Blade Runner 2049 esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 05.03.2021 klo 22.35. Katso traileri alta.