Tänään tv:ssä: Vuoden 2016 toimintaelokuva onnistui yli odotusten – Suorastaan ällistyttäviä kohtauksia

IMDb-arvosana 5,9.

28.9.2022 05:00

Antoine Fuquan (Training Day, Southpaw) ohjauksessa Olympos on valloitettu (2013) pohjoiskorealaiset terroristit valtaavat Valkoisen talon ja ottavat presidentin esikuntineen panttivangiksi. Ainoa toivo lepää presidentin turvatiimiin kuuluneen Mike Banningin (Gerard Butler) harteilla, jotka urakoivatkin stalinistisen hirmuvallan edustajista jauheliha

Tänään televisiossa nähtävässä jatko-osassa London Has Fallen (2016) Banning ja presidentti Benjamin Asher (Aaron Eckhart) lähtevät Britannian pääministerin hautajaisiin Lontooseen. Paikalle on kutsuttu kaikki maailman tärkeimmät johtajat, mikä tekee päivästä helvetillisen maan turvallisuusviranomaisille.

Jenkit eivät brittien kykyihin tietenkään luota vaan tuovat mukanaan oman pienoisarmeijan presidentin suojelemiseksi. Se ei kuitenkaan riitä, sillä Lontoossa odottaa vuosikausia valmisteltu massiivinen terroristiansa.

London Has Fallen noudattaa tuttua tarinakaavaa. Alun joukkoverilöylyn laannuttua elokuva keskittyy seuraamaan Banningin yritystä pitää presidentti elossa ja tappaa samalla niin monta terroristia kuin mahdollista. Tässä elokuva myös onnistuu yli odotusten.

Banningista on tehty tappokone, joka suorastaan tihkuu pyhää vihaa ja halveksuntaa terroristeja kohtaan. Ja jotta meno olisi mahdollisimman poliittisesti epäkorrektia, sankarin suosikkiaseeksi on valittu veitsi, jolla puukotetaan brutaalisti ainakin tusinan verran pahiksia.

Iraninruotsalainen ohjaaja Babak Najafi (Rahalla saa 2) selviää Hollywood-tulikokeestaan mallikelpoisesti. London Has Fallen on edeltäjänsä tapaan pinnalta mitä viihdyttävin toimintajyrä. Takaa-ajot ja taistelujaksot ovat teknistä priimaa, jonka seassa nähdään muutama ällistyttävä yhden otoksen revittely.

Visuaalisen toimintapopcornin alla elokuvaa vaivaavat samat ongelmat kuin Olymposta. Jenkkien ylivertaisuuden korostaminen on jo lähtökohtaisesti ärsyttävää, ja vielä ärsyttävämmäksi se muodostuu, kun kuminaamapresidentin suuhun kirjoitetaan onttouttaan kolisevia ja Yhdysvaltoja ylistäviä korulauseita.

London Has Fallen esitetään Subilla keskiviikkona 28.09.2022 klo 21.00. Katso traileri alta.

Arvio: Tuomas Riskala

Lisää luettavaa