Tänään tv:ssä: Viime vuosien parhaita elokuvia – Veteraaninäyttelijä varastaa show’n Oscar-palkitulla roolisuorituksellaan

IMDb-arvosana 8,5.

Vuonna 2014 valmistuneen Whiplashin päähenkilö on rumpuja soittava Andrew (Miles Teller), joka on päässyt arvostettuun newyorkilaiseen musiikkiakatemiaan.

Akatemian maankuulua jazz-orkesteria johtava Terence Fletcher (J.K. Simmons) huomaa nuorukaisen ilmiömäiset kyvyt ja pestaa tämän rumpaliksi – tosin aluksi vain varamieheksi nuottien sivuja kääntelemään.

Andrew saa tilaisuuden päästä ykkösrumpaliksi, mutta samalla alkaa armoton simputus. Aluksi niin ystävälliseltä ja kannustavalta vaikuttava Fletcher osoittautuu sadistiseksi opettajaksi, joka on kuin soittojoukkoihin siirtynyt Full Metal Jacket -elokuvan vääpeli.

Fletcher on sitä mieltä, että lahjakkuus nousee esiin vain armottomalla piiskaamisella. Andrew haluaa olla rumpaleiden uusi Charlie Parker, joten hän ottaa vastaan nöyryytykset ja uhraa kaiken soittamiselle. Romanssikin saa jäädä.

Whiplashista tuli Damien Chazellen (La La Land, Ensimmäisenä kuussa) läpimurto, ja sitä voi hyvällä syyllä sanoa yhdeksi viime vuosien parhaista elokuviksi. Rumpalin kasvukertomus on kerrottu todenmukaisesti ja koskettavasti. Nuoren rumpalin palava kunnianhimo välittyy soittokohtauksissa, joissa veri kirjaimellisesti roiskuu rumpukalvoille.

Miles Teller esittää päähenkilöä raikkaan luontevasti, mutta veteraaninäyttelijä J.K. Simmons varastaa show’n tekemällä roolisuorituksen, joka palkittiin ansaitusti sivuosa-Oscarilla.

Whiplash esitetään Yle Teemalla perjantaina 25.09.2020 klo 21.00. Areenassa 13 päivää. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat