Tänään tv:ssä: Vuoden 1986 Spede-tuotanto on ”taatusti hauska elokuva” tai ”viheliäistä katsottavaa” – Riippuu keneltä kysyy

Komedia perustuu televisiosta tuttuihin hahmoihin.

Vuoden 1986 Spede-tuotanto Pikkupojat on esittelyn mukaan kesämökki-iloittelu kiireisille liikemiehille, kaunottarille, keksijöille, kapteeneille, kauhukakaroille.

Elokuva perustuu televisiossa suosiota saavuttaneisiin hahmoihin.

Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen ja Simo Salminen esiintyivät kaksoisrooleissa 6-, 5- ja 4-vuotiaina poikina sekä upseerina, poikien isänä ja keksijänä.

Elokuvassa nähtiin myös monia Speden keksintöjä, kuten lainelauta-moottorivene -yhdistelmä, lentokone ilman siipiä ja kauko-ohjattava golf-kärry.

Julisteessa luki ”taatusti hauska kotimainen elokuva”, mutta kriitikot eivät olleet samaa mieltä.

Pikkupojat-elokuva kuuluu Speden usein suosimaan hyödyn maksimointi -menetelmään”, kirjoitti Sauli Pesonen Kalevassa, kun elokuva tuli ensi-iltaan loppuvuodesta 1986.

Turun Sanomien Tapani Maskulan mukaan taas ”kaikesta paistaa läpi kiireen ja hutiloinnin leima, jota Speden rutinoitu näyttelijäkaartikaan ei pysty kätkemään”.

Pikkupojat tehtiin halvalla. Ohjaaja Ere Kokkosen mukaan budjetti oli noin 500 000 markkaa. Elokuva kuvattiin videotekniikalla ja siirrettiin 35 mm:n filmille.

Kalle Kankaanpää kirjoitti, että kuvan laatu on aivan surkea.

”Kuvan terävyys ja värit kärsivät niin paljon, että lopputulos on viheliäistä katsottavaa. Eikö Spede osaa, viitsi vai halua tehdä kunnollista komediaa?”

Sivuosissa näyttelevät Hannele Lauri, Riitta Väisänen, Marita Nordberg, Heikki Kinnunen ja Satu Silvo.

Pikkupojat esitetään Subilla torstaina 14.01.2021 klo 21.00.

Lähde: Elonet