Tänään tv:ssä: Vuoden 2007 elokuva tempaa katsojan mukaansa – Koronapandemian myötä siitä tuli uudelleen ajankohtainen

IMDb-arvosana 7,2.

29.2.2024 05:00

Vuonna 2007 valmistunut I Am Legend pohjautuu Richard Mathesonin tieteis- ja kauhukirjallisuuden klassikkoromaaniin.

Francis Lawrencen (Constantine, Nälkäpeli 2–4, Red Sparrow) ohjaama elokuva kertoo lähitulevaisuuden maailmasta, jossa virus on tappanut suuren osan ihmiskunnasta tai tehnyt heistä vampyyriä muistuttavia raivopäisiä mutantteja.

Näyttää siltä, että vain yksi ihminen, Will Smithin esittämä Robert Neville, on välttynyt virustartunnalta ja majailee asunnossa, josta hän on rakentanut itselleen turvapaikan ruokavarastoineen.

Taudille immuuni Neville kehittelee ihmiskunnan pelastavaa vastalääkettä kellarilaboratoriossaan ja odottelee vastausta radioviesteihinsä samalla kun yrittää selvitä hengissä autioituneessa maailmassa. Ainoana seuranaan hänellä on uskollinen saksanpaimenkoira Sam.

I Am Legendin lähtöasetelma on kiehtova. Elokuvan alkupuoli onkin suorastaan erinomainen. New York on visionäärisellä näkemyksellä muutettu aavekaupungiksi. Autot ovat romuttuneet ja sillat rikkoutuneet. Ruohoa rehottavilla kaduilla juoksee peuralaumoja ja niitä vaanivia leijonia.

Hienon alun jälkeen seuraa notkahdus. Kun kuvaan mukaan tulevat valolta suojassa piileksivät hirviöt, elokuvan kiehtova tunnelma häviää. Kiinnostava post-apokalyptinen visio muuttuu yllätyksettömäksi Hollywood-kerronnaksi pakollisine toimintakohtauksineen.

Elokuvan hirviöt ovat pelkkiä biteistä rakennettuja ärjyviä örkkejä, joiden oikea paikka on videopelissä eikä tieteiselokuvassa.

Elokuvassa 28 päivää myöhemmin ja sen jatko-osassa – jotka ovat myös saaneet vaikutteita Mathesonin kirjasta – epidemiaan sairastuneita zombeja esittivät oikeat näyttelijät, ja lopputulos oli sekä pelottavampi että uskottavampi.

Loppupuolella Neville kohtaa nuoren naisen (Alice Braga) lapsensa kanssa, mikä myös tuntuu tarinan kannalta huonolta ratkaisulta.

Alkupuolen yhteispeli Nevillen ja Sam-koiran välillä saa aikaan hyvin toimivia, koskettavia ja hauskojakin kohtauksia, mutta kun kolmen hengen potentiaalinen uusperhe on kasassa, niin elokuva seuraa kliseisiä polkuja aina mahtipontiseen loppuratkaisuun saakka.

Latteasta viimeisestä kolmanneksestaan huolimatta I Am Legend jää mieleen elokuvana, jonka ensimmäinen tunti tempaa katsojan mukaansa useammallakin katsomiskerralla. Koronapandemian myötä elokuvasta tuli uudelleen ajankohtainen.

I Am Legend esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • To 29.02.2024 klo 22.10, TV5
  • Su 03.03.2024 klo 22.50, TV5
  • Ti 05.03.2024 klo 21.00, Kutonen

Katso traileri alta.

Lisää luettavaa