Tänään tv:ssä: Vuoden 2015 Bond-leffassa uusi ja vanha kohtaavat – mikä meni pieleen?

IMDb-arvosana 6,8.

31.8.2022 06:30

Vuoden 2012 James Bond -elokuva 007 Skyfall oli paitsi erittäin hyvä agenttiseikkailu myös järjettömän suuri hitti, joka keräsi yli miljardin dollarin lipputulot maailmalla. Ei siis ihme, että Sam Mendes houkuteltiin palaamaan Bond-ohjaajaksi myös seuraavassa elokuvassa Spectre (2015), vaikka elokuvasarjassa on usein ollut tapana vaihtaa ohjaajia.

James Bond -elokuvat ovat aina olleet enemmän Eon-yhtiön yhtenäinen tuote kuin yksittäisten ohjaajien visio.

Mendesin paluu oli siis hyvä uutinen, mutta Skyfalliin verrattuna Spectre on kokonaisuutena pettymys. Elokuva kestää noin kaksi ja puoli tuntia, mikä on aivan liikaa. 007 Spectre oli ilmestyessään kaikkien aikojen pisin Bond-leffa, mutta pituus ei ole perusteltua. Viime vuonna ilmestynyt No Time to Die oli vielä vartin pidempi, mutta se on toimivampi kokonaisuus.

Ristiriitaisia tunnelmia kuvaa ennen alkutekstejä nähtävä pakollinen esinäytös, joka sijoittuu Meksikossa vietettävään Kuolleiden päivään. Pitkän yhtäjaksoisen otoksen sisältävä kohtaus on toteutettu taitavasti, mutta varsinainen toimintajakso torin yllä kieppuvassa helikopterissa ei nosta jännitystä kovinkaan korkealle.

Alkujakson tapaan muutkin toimintakohtaukset lupaavat ensin paljon, mutta kunnon jännitettä ei synny, ja lopetus suorastaan lässähtää. Bond-leffojen pitäisi tarjota katsojalle jotain erityistä ja olla edelläkävijä, mutta Spectressä ei ole mitään, joka saisi katsojan haukkomaan henkeään.

Hyvää Spectressä on visuaalinen ilme ja nostalginen tunnelma. Alpeille sijoittuvat jaksot tuovat mieleen 60-luvun Bond-leffat. Rikollisjärjestö Spectren ja klassisen Blofeldin hahmon myötä uusi ja vanha yhdistyvät, ja se tuodaan esiin sinänsä onnistuneesti. Harmi vain, että toteutus jää puolitiehen.

Lopputulos on kaikista puutteista huolimatta tyylikäs ja näyttävän näköinen elokuva. Daniel Craig vetää Bondin roolin rutiinilla, mutta hän on yhtä vakuuttava kuin aina, eikä hänen työssään ole moittimista. Craigin aikakauden Bondeista Spectre on parempi kuin Quantum of Solace, mutta selvästi heikompi kuin Casino Royale, Skyfall ja No Time to Die.

Spectre esitetään nyt Nelosella kahteen otteeseen:

  • Ke 31.08.2022 klo 21.00
  • La 03.09.2022 klo 22.10

Katso alta elokuvan tunnuskappale ja alkutekstijakso.

Lisää luettavaa