Tänään tv:ssä: Vuoden 2016 supersankarileffa on hämmentävän kaksijakoinen kokonaisuus

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2016 valmistunut Doctor Strange.

31.5.2019 05:00

Benedict Cumberbatchin esittämä Doctor Strange on maineikas newyorkilainen kirurgi, jolla on valtava ego.

Kalliita kelloja, nopeita autoja ja kaikkea muutakin ylellisyyttä rakastava tohtori esitellään niin ylimielisenä, että katsoja voi arvata sen jollain tavalla pian kostautuvan. Ja eipä aikaakaan, kun auto-onnettomuus ja vakava loukkaantuminen saavat tohtorin elämässä aikaan täyskäännöksen.

Kun länsimainen lääketiede ei pysty auttamaan, tohtori kääntyy vaihtoehtoisen hoitomuotojen pariin. Ihmeparantumisen kokenut mies nimeltä Pangborn (Benjamin Pratt) kehottaa tohtoria matkustamaan Nepaliin, mistä voisi löytyä ratkaisu. Siellä hän tapaa jediritaria muistuttavan Mordon (Chiwetel Ejiofor), joka puolestaan esittelee tohtorin gurulle nimeltä nimeltä Muinainen (kaljuksi ajeltu Tilda Swinton). Tohtori tutustuu mystisiin yliluonnollisiin voimiin ja outoihin rinnakkaistodellisuuksiin.

Elokuvan alkupuolella on pätevästi kirjoitettua ja hauskaakin dialogia. Päähenkilön charmikas arroganssi tuo mieleen Iron Manin Tony Starkin, ja mukana on ripaus House-televisiosarjan piikikästä tohtorikollegaa.

Omaperäinen visuaalinen ilme tekee vaikutuksen. Näyttävissä ja suorastaan psykedeelisissä toimintakohtauksissa käytetään upeita kaleidoskooppiefektejä. Kaupunkimaisemat vääristyvät kuin Inceptionissa ikään, ja viittauksia voi nähdä myös 2001: Avaruusseikkailuun ja Matrixiin.

Tarina ei valitettavasti kanna loppuun saakka, ja kuvakerrontakin muuttuu puolivälin jälkeen tylsäksi. Ohjaaja Scott Derricksonin ote herpaantuu, ja Doctor Strange alkaa muistuttaa Harry Potter -parodiaa hölmöine velhotemppuineen.

Derricksonin aiempiin ohjaustöihin kuuluvat kauhuelokuvat Sinister ja Deliver Us From Evil sekä tieteisklassikon uusintaversio The Day the Earth Stood Still. Hän on visuaalisesti lahjakas tekijä, joka hallitsee muodon muttei aina sisältöä. Doctor Strange on hämmentävän epätasainen kokonaisuus. Parhaimmillaan se on viihdyttävää ja nokkelasti kirjoitettua supersankaritoimintaa, huonoimmillaan tylsää fantasiahuttua.

Benedict Cumberbatch sopii nimihahmon esittäjäksi erinomaisesti. Doctor Strangen rooli on mainiota jatkoa huippuälykkäitä ja samalla itsetietoisia tyyppejä kuten Sherlock Holmesia ja Alan Turingia esittäneelle brittinäyttelijälle.

Doctor Strange esitetään Nelosella perjantaina 31.05.2019 klo 22.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia