Tänään tv:ssä: Yksi nerokkaimmista ja samalla hauskimmista komedioista mitä on ikinä tehty

Mustan komedian aatelia.

12.12.2020 06:30

Stanley Kubrickin vuonna 1964 valmistunut Tohtori Outolempi on satiirinen ilkunta kylmän sodan aikaiselle ydinasevarustelulle ja sen synnyttämälle vainoharhalle. Se on yksi kaikkien aikojen hauskimpia elokuvia, ja samalla se oli omana aikanaan jotain täysin ennennäkemätöntä.

Kaikki käynnistyy kun kaksi mielipuolista kenraalia, kommunistien harjoittamasta veden fluorauksesta huolissaan oleva Jack D. Ripper (Sterling Hayden) ja presidentin esikuntaan kuuluva sotahullu Buck Turgidson (George C. Scott) onnistuvat yhteisvaikutuksellaan mobilisoimaan kaikki Yhdysvaltain atomipommikoneet hävitysmatkalle Neuvostoliittoon.

Aivot operaation takana kuuluvat kuitenkin rullatuoliin sidotulle saksalaissyntyiselle ydinase-ekspertti Tohtori Outolemmelle, jota Peter Sellers esittää kahden muun roolin lisäksi. Sellersin ohella etenkin Scott on loistava pommimaniaan taipuvaisena Turgidsonina. Ikimuistoisen roolin tekee lisäksi ex-rodeotähti ja cowboy-näyttelijä Slim Pickens yhden pommikoneista kapteenina.

Tohtori Outolempi on mustan komedian aatelia. Elokuvan poliittinen terävyys ja satiirintaju eivät ole tylsistyneet pätkääkään vuosikymmenien saatossa. Päinvastoin, se tuntuu edelleen aivan uskomattoman hauskalta ja hyytävältä – annosteltuna juuri sillä mestariotteella, jota Stanley Kubrick edustaa.

Tohtori Outolempi esitetään Yle Teemalla lauantaina klo 21.00.

Ennen elokuvaa klo 20.02 nähdään uusi ohjaajamestarista kertova ranskalaisdokumentti Kubrick omin sanoin. Elokuvan jälkeen klo 22.31 nähdään toinen dokumenttielokuva Elämäni Kubrickin palveluksessa, joka kertoo ohjaajalle omistautuneesta näyttelijä Leon Vitalista.

Sekä elokuvan että dokumentit voi katsoa myös Areenasta.

Lisää luettavaa