Tänään tv:ssä: Ylipitkä yhden idean komedia ei kanna pitkälle – keski-ikäisten pariskuntien lomareissusta ei seuraa mitään hauskaa

IMDb-arvosana 5,5.

5.6.2023 06:30

Vuonna 2009 valmistunut Lomaterapiaa on ylipitkä yhden idean komedia, joka ei laimeilla vitseillään juuri naurata.

Näyttelijä Vince Vaughnin ideaan perustuva komedia kertoo neljästä keski-ikäisestä pariskunnasta, jotka lähtevät paratiisisaarelle pariterapiaan. Oikeastaan vain pariskunta Jason (Jason Bateman) ja Cynthia (Kristen Bell) sinne varsinaisesti haluavat, mutta he houkuttelevat kaverinsa (Vaughn, Malin Åkerman, Jon Favreau, Kristin Davis, Faizon Love ja Kali Hawk) mukaan. Näin kaikki saisivat alennuksen, eikä jokapäiväisiin terapiasessioihin kuulemma tarvitsisi edes osallistua.

Talvisen kylmä ja ankea Amerikan keskilänsi saa jäädä taakse, kun Tyynenmeren paratiisisaari odottaa. Toiveikkaita lomalaisia odottaa ikävä yllätys, kun heille selviääkin, että joka-aamuinen kello kuuden pariterapia onkin pakollinen. Saaren toisesta päästä kajastavan sinkkukeitaan ilot ovat vain pieni pilkahdus taivaanrannalla parisuhdekiemuroiden suossa.

Joskus hyvä ideanpoikanen on vain ideanpoikanen, eikä jokaisesta sellaisesta kannattaisi lähteä tekemään pitkää elokuvaa. Tarinan asetelma lupaa, että hauskaa on tiedossa, ja sen hahmot on mukiinmenevästi tyypitelty, mutta turhan pitkä ja junnaava alku ei saakaan lunastusta paratiisiin päästyä.

Jotain mukavahkoja tilanteita on sommiteltu, mutta jokainen vitsi loppuu kuin kanan lento. Amerikkalaisille alastomuus on aina vain suuri hämmästyksen aihe, josta revitään pitkitetty vitsi, joka meitä saunakulttuuriin tottuneita suomalaisia tuskin jaksaa naurattaa.

Jos käsikirjoitus on jokseenkin epäonnistunut, on sitä myös ohjaus. Puikkoihin on tarttunut, tai ehkä jopa laitettu, ohjaajana kokematon näyttelijä Peter Billingsley, joka on esiintynyt muun muassa tässä elokuvassa näyttelevän Jon Favreaun ohjaaamassa Iron Manissa (2008) sekä elokuvassa The Break-Up (2006), jossa näyttelivät sekä Vaughn, Favreau että Bateman.

Kiva, jos pystyy antamaan kavereille töitä, ja on kiva lähteä tekemään rainaa Bora Boralle, mutta laatua se ei takaa.

Lomaterapiaa esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • Ma 05.06.2023 klo 22.05, TV5
  • Ke 07.06.2023 klo 02.20, TV5
  • Su 11.06.2023 klo 16.25, FRII

Katso traileri alta.

Arvio: Hannu Liekso

Lisää luettavaa