Tässä eivät enää pelkät ”tavalliset kirosanat” auta – Veep jatkaa verbaalista tykitystä kuudennella kaudella

Haastattelussa Veep-sarjan näyttelijät Julia Louis-Dreyfus ja Tony Hale sekä tuottaja David Mandel.

Selina Meyer on keitetty lukuisissa liemissä jo viiden tuotantokauden ajan. Entisenä senaattorina, varapresidenttinä ja nyt myös vaalit hävinneenä presidenttiehdokkaana, Selina tietää miltä tuntuu epäonnistua.

Ja siitä löytyy sarjan tekijöiden mukaan Veepin komedian ydin.

Tuottaja David Mandel sekä päähenkilöä näyttelevä Julia Louis-Dreyfus ja Gary Walshia esittävä Tony Hale istutettiin viime maaliskuussa saman pöydän ääreen keskustelemaan sarjan uusimmista käänteistä.

Tällä tuotantokaudella Selinalla ei ole enää poliittista virkaa. Päätittekö asiasta jo viime kauden lopussa?

David Mandel: Jopa ennen viidennen kauden alkamista.

Julia Louis-Dreyfus: Se oli ensimmäinen esille tullut asia, kun tapasin David Mandelin keskustellaksemme sarjan tulevaisuudesta.

David: Koko juttu perustui siihen, että Selinalla olisi oikeasti ollut mahdollisuudet voittaa vaalit. Se ei vaan olisi ollut niin hauskaa! Hän ei haluaisi mitään muuta kuin päästä Yhdysvaltojen presidentiksi.

Sarja varmaan päättyisi, jos hänen toiveensa joskus toteutuisi. Siksi päätimme mennä aivan eri suuntaan. Hahmo on hauskempi kun hän saa paskaa niskaansa.

Julia: Hänen jatkuvat epäonnistumiset ovat meille komedista kultaa.

Ovatko ihmiset teidän mielestänne mielenkiintoisempia jätettyään poliittiset virkansa?

David: Mielestäni koko asia on mielenkiintoinen. Selinan reaktiot tekevän kuudennesta kaudesta siistin! Hän on määritellyt itseään ensin varapresidenttinä ja sen jälkeen presidenttiehdokkaana. Nyt viiden vuoden työ pyyhkäistään pois.

Tony Hale: Kysymys kuuluu, kuinka hän pitää itsensä merkityksellisenä? Hänen identiteettinsä on muodostunut aikaisemmin valokeiloissa, mutta nyt hän ei ole enää parrasvaloissa. Se on hänelle pelottavaa.

Julia: Nyt Selina joutuu kamppailemaan enemmän. Viime tuotantokaudella hänen äitinsä kuoli ja rahaongelmat kasaantuivat. Hänellä on suuria vaikeuksia edessään.

David: Parin edellisen kauden hyvä puoli oli päästä näkemään hieman hahmojen julkisivun taakse. Sitä ei pääse tekemään heti alussa. Viidennen ja kuudennen kauden aikana voi kurkistaa syvemmälle, koska taustatyöt on jo tehty.

 

veep1

 

Häipyvätkö ihmiset Selinan ympäriltä, kun hän menettää poliittisen valtansa?

Tony: Ainakaan minun hahmoni ei voi jättää häntä. Gary olisi aivan hukassa ilman Selinaa.

Julia: Mutta suurin osa porukasta häipyy.

David: Oikeissa poliittisissa piireissä Selinan henkilökunta ei varmasti olisi pysynyt hänen rinnallaan näinkään kauaa. Tulette yllättymään positiivisesti siitä, mihin hahmot päätyvät.

Kuinka vaikeaa on unohtaa oikean elämän jokapäiväinen poliittinen hulluus ja tehdä sarjasta hauska?

Tony: Hahmomme käyvät läpi vaikeampia asioita kuin me itse. Kaaoksen keskellä katsomme toisiamme ja pohdimme, kuinka voisimme saada tästä irti huumoria.

Mietimme mitä muuta voisimme vielä tehdä. Paitsi tietysti viedä hommat maksimiin ja löytää fyysistä komediaa.

53 prosenttia naisista äänesti Donald Trumpia. Kuinka mahdollisena pidätte sitä, että Yhdysvallat valitsisivat seuraavaksi presidentikseen naisen?

Julia: On se mahdollista, ei mitään epäselvyyttä. Se tapahtuu varmasti meidän elinaikanamme. Minulla ei ole epäilystäkään siitä.

Voisiko Selina ikinä elää ilman politiikkaa?

Julia: Ei, ei ja ei. Politiikka on hänellä DNA:ssa.

 

veep3

 

Onko sarjassa tälläkin kertaa värikästä kielenkäyttöä?

Julia: Muutaman repliikin kohdalla mietin, pystymmekö oikeasti edes sanomaan niitä. Sanoimme silti.

Tony: Todellakin sanoimme.

Briteissä ihmiset olivat tottuneita sarjan luojan Armando Iannuccin rumiin puheisiin. Oliko tilanne sama Yhdysvalloissa?

Julia: Ei todellakaan, koska kiroilu on viety niin uudelle tasolle. Tv:ssä ei oltu nähty mitään vastaavaa, ennen kuin sarja alkoi. Se on mielestäni hieno piirre siitä, mitä tapahtuu oikeasti suljettujen ovien takana.

Ruma kielenkäyttö on hauskaa, mutta se tukee myös tarinankerrontaa. Olemme yrittäneet pitää siitä kiinni. Kuten David Mandel on sanonut, pelkkä ”fuck” ei vaan riitä.

Olette siis pyrkineet karsimaan kaikki ”tavalliset kirosanat”?

David: Niitä on helppo lisäillä kohtauksiin, koska HBO:lla voi kiroilla. Vihaisena tietysti lisää ”fuck”-sanan käyttöä. Se vie kuitenkin huomiota pois sarjan paremmista letkautuksista.

Julia: Joo, ne vesittävät kaikki hyvät ”fuckit”.

Haastattelu ja kuvat: HBO

Veepin 6. kausi katsottavissa C More -palvelussa.