Tästä mahtavasta elokuvasta moni ei ole koskaan kuullutkaan – Vesa-Matti Loiri tekee hillittömän roolisuorituksen

Saatavana sekä dvd:nä että suoratoistona.

27.8.2022 13:15

Rock’n’roll forever! Mutta mites sitten, kun tukka alkaa harveta voogin alla ja ratti painaa eturessua Cadillacissakin? Ei kun baanalle ja aitoa ränttätänttää kasettisoittimen pesään. Ja kun nälättää, pizza Dillinger tilaukseen.

Jani Volasen ohjaama Rumble on hyvä havaintoesitys siitä, mitä tapahtuu, kun vinolla huumorintajulla siunattu tekijäporukka lyö absurdit ja lennokkaat ideansa yhteen.

Vuonna 2002 valmistuneen elokuvan näyttelijäkaartista löytyvät niin Vesa-Matti Loiri, Hannu-Pekka Björkman kuin Tommi Korpelakin.

Vain vajaan tunnin mittainen  elokuva lainaa ilmaisussaan minimalismin estetiikkaa. Vuoropuhelu pääosin typistyy musiikista ja elokuvista omittuihin heittoihin, ja fyysinen ilmaisu on yhtä vierasperäistä poseerausta.

Vaikka tukka on hyvin eikä kukaan sählää sinimokkaisten kanssa, kultakin jullilta tuntuu olevan jokin hukassa. Hämmennystä kasvattaa entisestään se, että maisemiin on ilmaantunut omituisia uusia asioita.

Jani Volanen kuvaa tarkasti niin laumasieluisuutta kuin ajan ja iän haalistamia illuusioita maailmasta. Hiljattain edesmennyt legendaarinen Vesa-Matti Loiri tekee mahtavan roolin senioriteddynä. Korpela poseeraa ikikapinallisena ja Jarit Nissinen ja Pehkonen tasapainottavat ääripäitä.

Road movie tiukkuu tarkkoja havaintoja suomalaisen miehen mielenmaisemasta. Absurdeine sivujuonteineen teos pitääkin otteessaan edelleen.

Elokuvassa näytellyt Ville Myllyrinne muisteli elokuvan tekoa Episodille vuonna 2014. 

Myllyrinne kertoi, että Tommi Korpelaa oli ohjeistettu ajamaan Cadillacilla vähintään sata kilometriä tunnissa.

”Kukaan ei muistanut Tommille kertoa, että siinä on mailimittari. Sata oli aika jämäkkä vauhti, kun se lähti mittarin perusteella ajamaan. Se ajoi ihan naama valkoisena. Sitten joku sanoi, että tarkoitettiin ihan kilsoina, ei tarvitse sataakuuttakymppiä vetää.”

Rumble on tällä hetkellä katsottavissa Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelusta. Elokuva on julkaistu myös dvd:nä.

Lisää luettavaa