Tänään televisiosta The Hurt Locker – Ketkä muut naisohjaajat ovat kilpailleet Oscareissa?

2.3.2012 13:48

Vuonna 2010 kuusi Oscaria voittanut The Hurt Locker nähdään tänään televisiosta 21.30 Neloselta. Älykkään sotadraaman mittava kattaus palkintoja Akatemialta oli merkittävä myöskin siitä syystä, että ohjaaja Kathryn Bigelow oli ensimmäinen nainen, joka voitti parhaan ohjaajan palkinnon. Ehdokkaita oli 81 vuoden aikana ollut vain kolme, joista yksikään ei voittanut. Episodi esittelee kunkin näistä ehdokkaista, keille he hävisivät ja minkä vuoksi. Aloitetaan kuitenkin ensin voittajasta.

Kathryn Bigelow, The Hurt Locker, ehdolla vuonna 2010

Muut ehdokkaat:
James Cameron, Avatar
Lee Daniels, Precious
Jason Reitman, Up in the Air
Quentin Tarantino, Kunniattomat paskiaiset (Inglourious Basterds)

Vuoden 2009 gaalan suurimmaksi voittajaksi uumoiltiin veteraaniohjaaja James Cameronin maagista 3D-seikkailua Avatar. Cameron voitti parhaan Oscarin vuonna 1997 nyyhkyihanuus Titanicista (joka sekin nähdään tänä vuonna 3D:nä). Sen lailla yhteentoista pystiin ei fantasia yltänyt, vaan yhdeksästä ehdokkuudesta tuli vain kolme voittoa; kuvauksesta, erikoistehosteista ja lavastuksesta.

Tärkeimmät pystit menivätkin kassahirmun sijaan mitättömästi tuottaneelle The Hurt Lockerille, jonka ohjaaja Kathryn Bigelow, sattuu olemaan Cameronin ex-kumppani. Parhaan ohjaajan palkinto meni naiselle aivan syystä, sillä vaikka pienen budjetin draama kertytti alhaisesti lipputuottoja, on elokuva yksi parhaista sotaelokuvista vuosiin, joka on ohjattu näkemyksellä.

Bigelowin voitto on vielä merkittävämpi senkin myötä, että taakse jäi Quentin Tarantino yhdellä parhaista elokuvistaan, Kunniattomat paskiaiset. Parhaana ohjaajana Tarantino oli ehdolla myöskin vuonna 1995 Pulp Fictionista, mutta palkinto meni Robert Zemeckikselle Forrest Gumpista. Oikeusmurha, sano.

Toisista ohjaajista ei todellista vastusta löytynyt, sillä vaikka Jason Reitman ja Lee Daniels hyvät elokuvat ohjasivatkin, ei näiden noteeraamiselle kovempien rinnalla ollut mahdollisuuksia.

Lisää luettavaa