The Marvels -ohjaaja vaihtoi kauhun supersankareihin: ”Olen aina ollut nörtti”

Ruotsalainen sisarlehtemme MovieZine jututti Nia DaCostaa, sarjakuvafriikkiä, joka on nyt tarttunut ensimmäiseen suureen supersankarielokuvaansa.

8.11.2023 13:00

Kapteeni Marvel, Monica Rambeau ja teini-ikäinen Kamala Khan muodostavat kovan kolmikon, kun käy ilmi, että heidän supervoimiaan yhdistää jonkinlainen kosminen voima. Näin alkaa syksyn MCU-seikkailu The Marvels, joka vie meidät halki galaksin etsimään vastauksia.

Elokuva on jatkoa vuoden 2019 Captain Marvelille samalla kun siinä palataan Ms. Marvelin ja WandaVisionin hahmoihin. Hämmentävää? Ohjaaja Nia DaCosta (Candyman) sanoo halunneensa varmistaa, ettei kukaan tunne itseään ulkopuoliseksi, vaan että kuka tahansa voi liittyä seikkailuun.

Lehdistötilaisuudessa selvisi, miksi kauhuohjaajat ovat hyviä supersankareissa. Puhuimme myös siitä, miten välttää kyllästyminen Marvel-tuotantoihin, mistä yhä useammat fanit valittavat.

Olet uusi MCU:ssa, elokuvauniversumissa, jolla on takanaan 15 vuoden historia. Etkä vain ohjannut elokuvaa, vaan myös kirjoitit käsikirjoituksen. Jouduitko tekemään paljon kotiläksyjä, vai oletko jo suuri fani?
Kyllä, kotitehtäviä oli jonkin verran. Vaikka MCU on minulle tuttu ja olen nähnyt kaikki elokuvat ja lukenut joitakin sarjakuvia nuorempana, halusin sukeltaa tiettyihin asioihin näistä kolmesta hahmosta. En ollut koskaan lukenut mitään Monicasta. Luin myös Captain Marvel -sarjakuvia, ja siitä se alkoi.

Mikä motivoi sinua siirtymään supersankareiden maailmaan?
Suurin motivaatio tuli siitä, että olin suuri fani, kun vartuin. Sitten tulivat elokuvat, ja kiinnostus kukoisti entisestään. Näin sen mahdollisuutena leikkiä isommalla hiekkalaatikolla. Nörttinä odotin myös innolla, että saisin lisätä jotain Marvelin kaanoniin, mikä on suuri kunnia!

Olet sanonut aiemmin, että halusit ensimmäisen Marvel-elokuvasi seuraavan sankaria, joka saa sinut innostumaan. Taisit puhua Ms. Marvelista. Mikä viehätti sinua hänessä?
Hän ja minä olemme hyvin samankaltaisia, ainakin kun olin hänen ikäisensä. Olimme molemmat värillisiä naisia New Yorkin alueelta. Olimme todella suuria nörttejä ja kirjoitimme fanifiktiota. Hän on niin innostunut supersankareista. Pidin hänen lämmöstään ja suhteestaan perheeseensä. Hän oli siisti ja uusi arkinen sankari, kun hänen sarjakuvansa ilmestyi noin kymmenen vuotta sitten. Halusimme varmistaa, että kaikki sarjakuvan hyvät puolet pääsevät valkokankaalle.

Olemme nähneet Kapteeni Marvelin joissakin aiemmissa elokuvissa, ja tv-sarjoissa on esitelty Kamala ja Monica. Mutta kaikki eivät ole lukeneet kaikkia sarjakuvia. Miten varmistitte, ettei kukaan katsoja jää paitsi, ja mitä suosittelet katsomaan Marvelien osalta?
Halusimme varmistaa, ettei ketään jätetä ulkopuolelle ja että kaikki saavat tarpeeksi tietoa. Kyse on oikean tasapainon löytämisestä. On täytettävä aukot ja kerrottava ihmisille, mitä heidän on tiedettävä aiemmista projekteista, mutta se ei saa tuntua tylsältä. Loppujen lopuksi me kaikki tunnemme alkuperäiset tarinat. Meidän ei tarvitse selittää, miten ihmiset saivat supervoimansa. MCU on ollut olemassa 15 vuotta ja supersankarielokuvat vuosikymmeniä sitä ennen. Mielestäni ihmiset voivat hypätä elokuvaan tietämättä kaikkea, kunhan he haluavat tutustua hahmoihin. Mutta jos haluat mennä syvälle ja selvittää kaikki yksityiskohdat: katso kaikki, mitä on tehty aiemmin. Eli Ms. Marvel, WandaVision, ensin Captain Marvel, Secret Invasion ja sitten loppuun Endgame.

Ms. Marvel/Kamala Khan (Iman Vellan).

Aletaan jo puhua siitä, että ihmiset ovat kyllästyneet supersankareihin. On oltava jotain uutta, jotta se pysyy kiinnostavana. Mitä 2020-luvun supersankarielokuvat mielestäsi tarvitsevat?
Nykyään on hienoa, että ihmiset keksivät uusia tapoja lähestyä genreä eri näkökulmista. Katsokaa vain, miten erilaisia Suicide Squad ja The Suicide Squad ovat. Vaikka ne perustuvat samaan konseptiin, ne on toteutettu kahdella täysin erilaisella tavalla. Aina silloin tällöin genre saa uuden käänteen, kuten silloin, kun Yön ritari -trilogia muutti ihmisten suhtautumista Batmaniin Tim Burtonin elokuvien jälkeen. Minusta se on hienoa. Se tarvitsee siis visionäärejä, tekijöitä, jotka voivat viedä elokuvia eteenpäin.

Tuntuu siltä, että Hollywoodin sarjakuvaelokuvat ovat käännekohdassa. Ne ovat hallinneet niin pitkään. Onko sinulla mitään käsitystä siitä, mihin genre voisi olla menossa?
En oikein tiedä, mutta on jännittävää nähdä, mitä tuleman pitää. Rakastan tätä genreä. Odotan innolla, mitä ikinä tapahtuukaan. Kun kuulee tietoja tulevista elokuvista… James Gunn on DC:llä ja uskon, että hän tekee todella hyvää työtä. Se nähdään vielä.

Kohtasitko haasteita ohjatessassi näin valtavaa tuotantoa?
Totta kai. Teen elokuvaa, joka on osa valtavaa brändiä. Minun oli siis navigoitava siinä oikein. Se vaati paljon harjoittelua. Elokuvan tekeminen kesti yli kolme vuotta. Sitä oppii antamaan ja ottamaan.

Olemme lukeneet hyvin erilaisia raportteja elokuvan budjetista, joka vaihtelee 130 miljoonasta dollarista 275 miljoonaan dollariin, mikä tekisi siitä yhden kalleimmista MCU-elokuvista. Voitko selventää asiaa? Koska se asettaa faneille erilaisia odotuksia.
En voi selventää sitä lainkaan. Mutta mikään budjeteista kirjoitettu ei ole koskaan totta.

Ensimmäinen isompi elokuvasi oli Candyman. Ja on muitakin ohjaajia, jotka ovat viime aikoina siirtyneet kauhusta supersankarigenreen. Esimerkiksi Sam Raimi. Mikä mielestäsi tekee kauhuohjaajista sopivia supersankarielokuviin?
Kyse voi olla genre-elokuvista yleensä. Kauhussa on kyse tietyn reaktion herättämisestä yleisössä. Heidän halutaan reagoivan tietyllä tavalla. Ja se on tavallaan sama asia supersankarielokuvien kanssa. On olemassa odotuksia siitä, mitä genren pitäisi tuottaa, ja kauhun ja tämäntyyppisten elokuvien välillä on yhteys.

Monica Rambeau (Teyonah Parris).

Haluaisitko tehdä lisää kauhua tässä genressä?
Kaipaan vaihtelua. Seuraava elokuvani on sovitus Henrik Ibsenin klassikkonäytelmästä Hedda Gabler, eli jotain täysin erilaista. Toivon voivani rakentaa uraa, joka ei perustu vain yhdenlaiseen elokuvaan. Haluan hyppiä genrejen ja erilaisten suurten tuotantojen välillä ja kertoa tarinoita, jotka vetoavat minuun. Olivatpa ne mitä tahansa. Hedda Gabler on uskomaton näytelmä ja uskomaton hahmo. Hän on kuin Hamlet naisnäyttelijöille. Odotin innolla, että saisin kertoa tarinan naisista ja naisten vihasta.

Mitä muita elokuvia Marvelin lisäksi katsoit inspiraationa The Marvels -elokuvaan?
Katsoin mahtavia taistelukohtauksia, joiden fani olen. Kuten tappelua kylpyhuoneessa elokuvassa Mission: Impossible 6. Elokuvassa Final Fantasy: Advent Children on mahtava kohtaus. Ja näin paljon avaruuselokuvia, koska suuri osa elokuvasta sijoittuu avaruuteen. Katselin NASAn materiaalia ja IMAX-elokuvia, jotka olivat uskomattoman hienoja.

Millaista oli työskennellä Brie Larsonin kanssa, kun tiesit, että hän on yksi Marvelin eniten kritisoiduista näyttelijöistä?
En tuonut sitä lainkaan mukaan prosessiin. Sillä ei ole mitään tekemistä elokuvatyön kanssa. Emme päästä sellaista negatiivisuutta sisään, koska se pilaisi prosessin. Keskityimme vain tekemään parhaan mahdollisen version elokuvastamme.

Astuit mukaan fanina. Miten kiteyttäisit tuon kokemuksen nyt? Oliko se kaikkea sitä, mitä odotit, vai oliko jokin asia, joka yllätti sinut?
On hassua, kun tekee tällaista elokuvaa fanina. Koska faneilla on paljon mielipiteitä. Ja fanina myös minulla on paljon mielipiteitä. Ja Iman Vellan, joka esittää Ms. Marvelia, on myös suuri fani. Joten saimme pommittaa Kevin Feigeä kysymyksillä, ehdotuksilla ja ajatuksilla. Se on hauskaa. Mutta samalla se on pidettävä erillään ohjaamisesta. Ohjaajan hattu puetaan päähän, kun illastetaan Kevinin kanssa. Tai fanihattu, riippuen siitä, mistä keskustellaan. Mutta pakkomielteestäni huolimatta elokuvatyö on todella vaikeaa. Tällaisen ison elokuvan tekeminen on vaativaa. Joten se on sekoitus. Se on hauskaa, ja olin todella innoissani, kun näin kaikki lavasteet ja puvut. Samaan aikaan se on jatkuvaa kamppailua, jotta elokuvasta tulisi mahdollisimman hyvä.

Kerro lisää elokuvan juonesta. Näetkö sen itsenäisenä seikkailuna vai tärkeänä palapelin osana tässä Marvel-vaiheessa?
The Marvels kertoo kolmesta naisesta, jotka joutuvat selvittämään, miksi he vaihtavat paikkaa keskenään käyttäessään voimiaan. Sitten heidän on tietysti selvittävä myös siitä, että joku Carolin menneisyydestä aiheuttaa kaaosta galaksissa. Se tekee siitä hauskaa! Hypimme eri planeettojen välillä, mutta saamme tietää myös enemmän Carolin taustasta, mistä pidin ensimmäisessä elokuvassa. The Marvels on vähän sekä että. Se liittyy vahvasti Marvel-universumiin, heillä kaikilla on taustansa, joita meidän on kunnioitettava ja kehitettävä. Minne he menevät seuraavaksi, en tiedä. Mutta halusin, että elokuvan nimi olisi The Marvels, koska se kertoo näistä kolmesta naisesta, jotka ovat tasavertaisia ja muodostavat oman pienen tiiminsä.

Haastattelu: Alexander Kardelo, Moviezine
Kuvat: Marvel Studios

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia