Vaijeria pitkin pilvenpiirtäjästä toiseen – elokuva joka saa haukkomaan henkeään

27.10.2015 12:00

Harvalle tulisi mieleen kävellä vaijeria pitkin pilvenpiirtäjästä toiseen. Ranskalainen nuorallakävelijä Philippe Petit toteutti unelmansa ja ylitti Word Trade Centerin kaksoistornien välisen matan juuri niin. Ilman turvaverkkoa tai -köysiä tehdystä huimasta projektista tehty elokuva saa katsojan haukkomaan henkeään useaan otteeseen.

The Walk kertoo Philippe Petit’n unelman toteutuksen ja suunnittelun tavalla, johon moni elokuvantekijä ei pystyisi. Ohjaaja Robert Zemeckis (Forrest Gump, Cast Away – tuuliajolla, Paluu tulevaisuuteen, Napapiirin pikajuna, Lento) on roolittanut filmin hienosti. Petit’n roolissa nähdään Joseph Gordon-Levitt ja hänen oppi-isänsä rooliin valittiin Sir Ben Kingsley.

– Roolit tässä elokuvassa ovat hyvin intensiivisiä ja niihin piti valita juuri oikeat ihmiset. Josephin valinta on täydellinen, joka kuulostaa kliseeltä, mutta on totta. Hänen omistautuminen rooliin oli uskomaton ja sen näkee lopputuloksesta jokainen katsoja. Ohjaustyylini on rauhallinen, ja meillä oli hienoja keskusteluja jokaiseen roolihahmoon liittyen, Zemeckis kertoo.

Petit kirjoitti vuonna 2002 muistelmateoksen, ja vuonna 2008 James Marsh ohjasi mielenkiintoisesta aiheesta dokumentin Nuorallakävelijä, joka voitti parhaan dokumentin Oscarin. Itse suorituksesta on vähän materiaalia, ja siksi uusi elokuva tuo aiheen esille ennen näkemättömällä tavalla.

– Kymmenisen vuotta sitten törmäsin kahdeksansivuiseen lastenkirjaan, joka kertoi tästä nuorallakävelytapauksesta. En ollut aiemmin törmännyt aiheeseen ja kiinnostuin siitä heti. Aloin ottaa selvää miten kaikki oli saanut alkunsa, ja aika nopeasti oli selvää, että tarina olisi kerrottava elokuvan keinoin. Lisäksi kumpikaan, kirja tai dokumentti, ei täysin antaneet käsitystä siitä, miltä siellä taivaalla olo oikeasti tuntui. Halusin viedä katsojan mukaan vaijerille, Zemeckis muistelee.

Teksti: Semira Ben-Amor, Cancún

The Walk tulee ensi-iltaan 6. marraskuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 10/2015.

Voit myös osallistua Episodin The Walk -kilpailuun ja voittaa liput näytökseen. Klikkaa tästä

Lisää luettavaa